Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 10 на сто от новоназначените учители остават трайно в системата

Снимка: Ани Петрова

Само 10% от новоназначените учители в страната остават трайно в образователната система, а повече от половината напускат още след първата си година в училище. Това сочи проучване на Световната банка за периода 2014-2018 г.

По поръчка на образователното министерство и с финансиране от Европейската комисия Световната банка е изготвила „Пътна карта на политиките за учители“. Документът беше представен днес.

Според доклада най-критична е втората година от работата на учителите след постъпването им на работа. След нея си тръгват средно 60 на сто от тези, които са се задържали там до този момент. 

Според министъра на образованието академик Николай Денков 2016 година е била екстремна:

„Това беше преди да започне увеличението на заплатите. Това беше един период, в който системно директорите на училищата си позволяваха да уволняват в края на учебната година учители, за да си спестят средства и да ги назначат отново през есента“.

Пак според доклада на Световната банка през 2019 година отпадналите преподаватели след първата година са по-малко - 23%. Това вероятно е резултат от кампанията за привличане на млади хора към учителската професия и повишаването на заплатите в образователната система.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени