Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов: Многото десни инструменти може да не позволят прилагането на социална политика

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

След безизходицата при първите два парламента тази година сега преговорите по политики са положителен момент. Много от най-важните проблеми остават за времето след конструиране на правителството. Има дефицити, но все пак има надежда за промяната. Добре е да има гласност и прозрачност и по преговорите за министри, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов, специалист по политически комуникации.

Няма ясен социален вектор в намеренията на преговарящите партии. Прекалено много са десните инструменти и те може да не позволят прилагането на социална политика, смята още експертът.

Според него изборните резултати са закономерни. Макар и при ниска избирателна активност, хората изразиха волята си за истински промени. Преизбирането на Румен Радев като президент показва, че България окончателно скъсва с режима „Борисов“.

„Сред губещите на изборите са „Изправи се, ние идваме“ и „Демократична България. Те изгубиха много от гласовете си, защото българинът иска промяна, но не да се обговаря така радикално, както го правеха членовете на тези партии“, каза още Инджов.

По думите му сривът на БСП отразява кризата на идентичността на тази партия. Крум Зарков би бил много добър вариант за лидер на БСП, защото е млад и модерен политик и разбиранията му са съзвучни с прогресивните леви, европейски виждания.

Бъдещото правителство има всички шансове да просъществува до местните избори, които са през 2023 г.

Чуйте целия разговор на Лъчезар Христов с Иво Инджов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени