Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Фед: Инфлацията в САЩ повече не може да бъде определяна като "временна"

Коментарите на Джером Пауъл задълбочиха спада на акциите на Уолстрийт

Джером Пауъл, председател на Фед на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник, че инфлацията в Съединените щати вече не може да бъде етикетирана като "временна и преходна", визирайки очакванията, че потребителските цени ще продължат да растат до средата на 2022 година.

В реч, изнесена пред банковата комисия на Сената, Пауъл предупреди, че заплахата от постоянно по-висока инфлация нараства допълнително. Той обаче отбеляза, че се очаква инфлацията да се върне на по-ниски нива до края на следващата година.

"По-високите цени, наблюдавани днес, по принцип са свързани с пандемията, но се наблюдават някои по-сериозни увеличения на цените и рискът от по-висока инфлация се е увеличил", каза още той.

"Като цяло по-високите цени, които виждаме, са свързани с дисбалансите в търсенето и предлагането, които могат да бъдат проследени назад директно до пандемията и повторното отваряне на икономиката", посочи Пауъл по време на изслушване пред банковата комисия на Сената на САЩ. „Но също така е увеличенията на цените са се разпространили много по-широко и мисля, че рискът от по-висока инфлация се е повишил".

Коментирайки политиката на Фед да намалява месечните си покупки на ценни книжа (програмата за "количествени улеснения"), шефът на централната банка на САЩ посочи, че служители на Федералния резерв ще обсъдят ускоряване на това ограничаване на ежемесечните покупки на активи на следващото заседание, което ще се проведе на 14 и 15 декември.

Същевременно централните банкери ще обмислят дали да не приключат тази процедура няколко месеца по-рано от първоначално планираното, добави Пауъл.

Коментарите на Джером Пауъл задълбочиха спада на акциите, търгувани на Уолстрийт, като индексът на сините чипове DJIA вече се понижава с 1,4%, широкият индекс S&P500 - с 1,3% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,33%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна