Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солаковият хан в Букурещ ще бъде спасен

Снимка: Юлия Баховски

Солаковият хан в Букурещ ще бъде спасен, след като местната управа гласува сумата от 4,5 милиона леи (около 1 млн. евро) за експроприацията на имота. След отчуждаването следват дейности по обезопасяване, реставрация и превръщане на сградата в общински културен център. Това обяви в предаването "Нещо повече" Юлия Баховски, собственик на медия портала на българите в Румъния - myro.biz. 

Имотът се намира в идеалния център на румънската столица. Храм на революционните идеи и на борбата за освобождение на България, водена от представителите на българската имиграция в Румъния, днес Солаковият хан е в окаяно състояние. 

Баховски припомни историята на обекта - през Втората световна война американска бомба го уцелва, по време на румънската национализация през 1948 година става собственост на румънската държава, а през социализма е използван за настаняване на социално слаби граждани. През 1997 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, но никой не полага грижи за нея и тя започва да се превръща в руина. Наследници успяват да си върнат собствеността, но заради липса на средства рушенето продължава. 

Интервюто с Юлия Баховски можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна