Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100-години от рождението на Тадеуш Ружевич

Тадеуш Ружевич със съпругата си

В Полския институт се проведе среща-разговор за преводите, изследванията и рецепцията на творчеството на Тадеуш Ружевич в България, по повод 100-годишнината от неговото рождение, с участието на преподаватели по полска литература, преводачи и автори на броя на „Литературен вестник”, посветен на изследванията на българската полонистика върху творчеството на Тадеуш Ружевич. Поетът е обявен за патрон на 2021 г. от полския Сейм, а следващият брой на българския Литературен вестник е посветен на Ружевич, определян като един от най-значимите полски творци на миналия век.

Тадуеш Ружевич е полски поет, прозаик, драматург, филмов сценарист, преводач и войник от Армия Крайова, причислява се към така нареченото "Колумбово поколение" в полската поезия. Започва да пише, вдъхновен от по-големия си брат Януш. През 1944 г. заедно издават книгата „Ѐха лѐшне“. В този поетичен опит на писателя личи влиянието на Юлиуш Словацки и Стефан Жеромски. За негов истински дебют се смята поемата „Неспокойствие“, издадена през 1947 година под рецензията на Станислав Лем. Тя и следващата му поема Червената ръкавичка“ са определяни като революционни поради липсата на традиционните за поезията метрика, строфа и рима. 

Ружевич е назован като един от най-важните представители на следвоенната полска литература, заедно с Чеслав Милош и Вислава Шимборска. Драматургичното му майсторство го нарежда сред видните творци от европейския театър на абсурда. Една от най-известните му пиеси – „Картотека“ е изиграна и в България, с нея е открит Театър „София".

Броят на „Литературен вестник“ и дискусията „поставят двойна задача – да отбележат паметта на Тадеуш Ружевич, един от най-значимите полски творци на миналия век, но и да заявят българските гласове на него. Стогодишнината от рождението на Тадеуш Ружевич представлява чудесен повод неговото творчество да бъде видяно от страна на родната полонистика, чието общуване с полския поет е продължително и плодотворно“. (Кристиян Янев, „Литературен вестник“, 2021, бр. 34).

В дискусията участие взеха проф. Маргрета Григорова (онлайн), проф. Камелия Николова, проф. Панайот Карагьозов (онлайн), проф. Божко Божков, д-р Катерина Кокинова, Силвия Борисова, Венеса Начева и Кристиян Янев. Модератор на дискусията беше проф. Амелия Личева, главен редактор на „Литературен вестник”.

Повече чуйте в репортажа от събитието, който подготви Ангелина Грозева.

Снимки – Полски институт, Литературен вестник
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени