Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Големите ученици се завръщат в клас с тест или сертификат

| обновено на 01.12.21 в 11:28
Снимка: БГНЕС

В класните стаи се завърнаха учениците от 5-и до 12-и клас, които имат зелен сертификат или тест за Covid-19. Сутринта пред лабораториите се извиха дълги опашки от мръзнещи ученици, които искаха да си направят тест, за да отидат на училище.

Такъв беше случаят с възпитаници на Софийската математическа гимназия, които последваха примера на Испанската гимназия в столицата, и родителите решиха да платят от джоба си тестовете, за да могат децата им да ходят на училище.

Зеленият сертификат или щадящ тест, е условие за връщането на учениците от 5-и до 12-и клас в училище, предвижда заповедта на министерството, която влиза в сила от днес. Присъствието в клас е съобразено и със заболеваемостта на 100 000 души население.

Учениците в дуална форма на обучение ще могат да посещават извънкласни занимания и извън сградата на училищата. Това важи и за практическите занятия, индивидуалните консултации с преподаватели, и явяване на изпити. 

Според условието децата, които са се тествали сутринта, следобед няма да правят втори тест, за да посетят извънкласно занимание.

В центровете за подкрепа на личностно развитие, се допускат не повече от пет човека в помещение, при дистанция от 1,5 метра.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР