Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО препоръча неваксинираните да не пътуват до райони с високо разпространение на Covid-19

Световна здравна организация

Световната здравна организация препоръча на неваксинираните и на непреболедувалите Covid-19 да отложат пътуването си до районите, в които има широко разпространение на вируса, предаде АФП.

Рискът за тези хора от развитие на тежко заболяване и смърт е по-висок - особено за тези над 60-годишна възраст и за тези с хронични заболявания, предупреждават от СЗО в обновените си препоръки за пътуване във връзка с Омикрон - новия вариант на коронавируса.

С препоръки излязоха и Центровете за контрол и превенция на заболяванията на Съединените щати - да не се пътува до Нигер, Папуа Нова Гвинея, Тринидад и Тобаго, предаде Ройтерс.

Общо около 80 дестинации са включени до момента в списъка на държави, за които важи предупреждението, след като Белият дом обяви нови рестрикции заради Омикрон. Адмнистрацията на президента Джо Байдън обмисля и затягане на правилата за ваксинация.

Нова US стратегия

Според „Вашингтон пост“, откъдето цитират официални здравни лица, в четвъртък Байдън се очаква да обяви нова стратегия за справяне с Covid-19 след появата на варианта Омикрон. 

Изданието посочва, че може да се стигне до изискване за тестване на всеки, който влиза в страната ден преди качването на полет към САЩ  без да има значение от коя страна идва пътникът и дали е ваксиниран.

Обмисля се и изискване за тест на всеки три до пет дни след пристигането му страната.

Според „Вашингтон пост“ са се водили и разговори за задължителна карантина на всички пристигащи пътници, дори ако са американски граждани и дори ако тестовете им за Covid-19 са били негативни.

Ако тези мерки влязат в сила ще бъдат първите по рода си в страната.

Към момента подобно и на други страни в Съединените Щати е наложена забрана за влизане от няколко южноафрикански страни, където се появиха първите информации за варианта Oмикрон.

Преди няколко дни експерти заявиха, че може да отнеме две седмици да се даде яснота за сериозността на новия вариант и за това дали ваксините са ефективни срещу него.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!