Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стартира Международна конференция по демографската устойчивост

Магдалена Костова: Близо 22% от хората у нас са над 65 години

Covid-19 увеличи общата смъртност в страната

Снимка: БГНЕС

В София започва Международна конференция по демографската устойчивост. Във форума, който е под патронажа на държавния глава, ще участва заместник-генералният секретар на Организацията на обединените нации и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

Конференцията ще даде възможност за обмен на опит, за да се намалят отрицателните последици от демографските промени.

За първи път представители на страни от Европа и Централна Азия се събират на министерско ниво под егидата на ООН, за да обсъдят в по-широк план последиците от негативните демографски тенденции и възможностите за преодоляването им.

Темата коментира в “Нашият ден“ Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ.

“Ясно е, че имаме демографски проблеми и не само ние, а всички европейски страни – застаряване и ниска раждаемост. Но тези проблеми са обратими и биха могли да се решат с подходящи политики и мерки.

Знаем, че нашето население застарява и намалява, почти 22% от хората в страната са на възраст 65 и повече години. Този дял ще се увеличава, ако се запазят текущите демографски тенденции. Това е проблем, от една страна, от друга – трябва да има подходящи инициативи, които да управляват този процес и да превърнат проблема в полза за обществото. Възрастните хора да бъдат включени в социалния живот и пазара на труда и да им бъдат осигурени достойни условия за живот.

Същото може да се каже и за раждаемостта – да, ниска е в България, но проучвания показват, че репродуктивните нагласи на населението са по-високи. Хората искат да имат две и три деца, но нещо им пречи да осъществят нагласите си и те имат по едно. Необходимо е да се проучи в дълбочина какви са причините за това и да се повлияе на този процес."

Смъртността

"България има изключително висока смъртност. Covid-19 повлия на този процес в последните две години и увеличи общата смъртност в страната.

Миналата година имахме изключително висока смъртност, особено в седмиците с вълна на Covid. За съжаление тенденцията тази година продължава. Трудно е да се определят факторите, които влияят на това. Освен починалите от Covid, имаме и допълнително увеличение на смъртността. Може би хора, които не успяват да стигнат до болница, не се грижат достатъчно добре за себе си и не смеят от страх да отидат на прегледи."


Преброяване на населението

"До края на годината ще имаме съвсем предварителни данни, които да обявим пред обществеността. Очакванията ни от електронното преброяване не се сбъднаха. Много беше нисък делът на участващи. Което сега ни поставя в ситуация, че имаме много информация, събрана на хартиени носители и хартиени преброителни карти, която трябва да се въведе. Това са 3 млн. карти, така че ще ни трябва известно време да въведем тази информация, да я валидираме, да я оценим като обхват и точност.

Надяваме се след средата на следващата година да започнем да публикуваме вече окончателни резултати от преброяването."

Чуйте Магдалена Костова в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР