Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Григор Сарийски: Демографията не е въпрос само на количество, а и на качество

Григор Сарийски
Снимка: БНР

Демографията не е въпрос на това колко, а на това какво, какви и какво е качеството – каза в “Нашият ден“ доц. Григор Сарийски, финансист и икономист от БАН.

"В някои страни за тези неща се говори, обсъжда се, провеждат се такива глобални форуми, а в други страни не се говори, а се предприемат конкретни действия. За да предприемете такива действия, ви трябва, първо, воля, трябва да приемете, че ще положите огромни усилия, трябват ви много пари, не е тайна, че демографските политики са свързани с конкретни разходи – осигуряване на жилище за младите семейства, разходи за социална защита, детски градини.

Това са все разходи, които е много трудно да бъдат направени. Ако имате свободни площадки, едно е да направите на тях хотели или офис центрове, съвсем друго е да направите детски градини, децата не гласуват за вас, а родителите не са тези, които имат решаваща роля в това коя партия да бъде избрана.

Проблемите, които ще се обсъждат на конференцията, са известни много отдавна и ако това говорене имаше резултат, България нямаше да е намаляла с различни оценки –  между 1/4 и 1/3 за периода от 90-те години насам.

Това удря много тежко по икономиката. Най-очевадният проблем,  на първо място, е, че няма кой да работи. Има един много прост коефициент – на демографското заместване. Ако преди 24-25 години на всеки 100 човека, които излизат от пазара на труда – пенсионират се и т.н. – на тяхно място влизаха 120, които започваха да работят. България нямаше проблеми със запълването на социалните си фондове, с постъпленията в хазната и т.н. Имаше кой да работи, кой да плаща данъци, кой да произвежда добавена стойност. В момента през 2021 г. на всеки 100 човека, които излизат, влизат едва 60.

Това е жесток натиск върху всички фондове за социални разходи. Като започнете от пенсиите, минете през разходите за социална защита и достигнете до това, което се плаща под формата на подоходни данъци и т.н.

На второ място, всичките тези структури, за които говорим, всички фондове, зависят от трите “Д“ – доходи, данъци и демография.

Когато имате една голяма маса от населението, дори да имате повишено число като бройка, но не можете да повишите качеството на тази демография, много трудно ще можете да получите резонни постъпления, с които да издържате все по-нарастващите разходи.

Естествено е, че застаряващото население има от пенсионните фондове все по-големи и по-големи изходящи потоци, докато постъпленията стават все по-малки. За да имате големи постъпления, трябват високи заплати, които се осигуряват само от хора, които работят в сектора с висока добавена стойност, но за съжаление в България не е така.

Един от големите проблеми е, че икономическата структура в голяма степен се замаскира.

В IT сектора у нас се развиват предимно компаниите, които не са продуктови. Компаниите, които работят като подизпълнители на чужди компании, това не може да ви даде нито големи печалби, нито високи заплати, нито сериозен път за професионално развитие."

Чуйте доц. Григор Сарийски в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени