Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха задържаните за фалшиви сертификати медици, но има още арести

Има нови задържани по схемата с издаването на фалшивите Covid сертификати. Задържаните в неделя трима лекари и един зъболекар са освободени от ареста. Срещу тях няма повдигнати обвинения, те са разпитани като свидетели и са им снети сравнителни образци от почерка и подписите, каза пред Радио Пловдив Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура.

Илиев обясни, че към настоящия момент действията по  разследването са изключително динамични, има и други задържани лица за 24 часа по закона за МВР, но повече информация по разследването не можем да се предостави на този етап.

Разследването се развива буквално с часове и нещата се случват по- бързо отколкото се е очаквало, каза още прокурор Илиев.

Той допълни, че след медийното отразяване на случая много хора са решили да съдействат и да разкрият допълнителни обстоятелства. 

Трима лекари и един зъболекар бяха задържани при разбиването на схемите за фалшивите зелени сертификати в Асеновград и Раковски. Образувани са две досъдебни производства за извършени документни престъпления във връзка с издадени повече на 200 „зелени сертификати“ на лица, които не са ваксинирани.

Радио Пловдив се свърза с един от четиримата освободени медици – доктор Иван Попов, който е управител на Медицински център в Раковски. Той заяви, че влизането на икономическа полиция в здравното заведение е било истински шок. Доктор Попов е категоричен, че там не са издавани фалшиви сертификати.

„Тук се пръскаме от работа. И на целия зор да се изсипе икономическа полиция, беше нещо ужасно. Предполагам е някакъв донос. Или някакво злонамерено действие, нямам никаква представа. В този център не са се правили, не се правят и няма да се правят фалшиви сертификати за ваксини. Това е от ясно по-ясно. Обясних го и на разследващите органи“, каза пред Радио Пловдив доктор Иван Попов.

Медикът допълни, че никой от персонала на Медицинския център не може да се изкуши да направи такова нещо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени