Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Адвокатска кантора, свързана със "Сиела Норма", обслужва ДКК и ББР

Член на Борда на директорите на ББР, назначен от Кирил Петков, е получавал 45 000 лева месечно

| обновено на 01.12.21 в 17:59
Мартин Харизанов, Александър Иванов, Любомир Талев
Снимка: БГНЕС

Държавната консолидационна компания и Българската банка за развитие се обслужват от една и съща адвокатска кантора, която е свързана с фирмата за доставка на машините за гласуване "Сиела Норма". Това обявиха членове на ГЕРБ на брифинг в централата на партията.

Според Любомир Талев това потвърждава данните за сключения втори дублиращ договор с адвокатската фирма на стойност над 1 милион лева.

"Вече разполагаме с името на кантората - - "Георгиев, Тодоров и Ко". ББР подготвя сключването на нов договор с юридически услуги, на стойност 600 000 евро. Остава само да научим дали договорът ще бъде сключен със същата адвокатска кантора или пък, този път за разнообразие - с адвокатска кантора, в която е работила съучредителката на "Да, България", заедно с Кирил Петков и негова близка сътрудничка - Лена Бориславова".

От ГЕРБ окачествиха това като схема и я нарекоха "квартет на промяната". Според партията, това обяснява изборната победа на "Продължаваме промяната", а Любомир Талев онагледи:

"Господата Кирил Петков и Асен Василев възлагат на ББР, на която са принципали, да сключи договор с адвокатската кантора, свързана със "Сиела норма" . В резултат на проведеното машинно гласуване политическият проект "Продължаваме промяната" е първа политическа сила. Кръгът е затворен".

Любомир Талев изнесе и данни за високи възнаграждения в Българската банка за развитие. По думите му, само Цанко Арабаджиев - член на Борда на директорите на банката, назначен от Кирил Петков докато беше министър на икономиката, е получил заплата от 17 000 лева и допълнително  2 000 от Фонда за капиталови инвестиции - дъщерно дружество на банката и още:

"Господин Арабаджиев е представител на държавата и на банката в бордовете на Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета". Там получава допълнително възнаграждение в размер на 13 000 евро месечно. Сумарната сума на месечното възнаграждение е някъде в порядъка на 45 000 лева! Месечно".

По повод проверката на Антикорупционната комисия в община Варна с кмет Иван Портних, Георг Георгиев от ГЕРБ коментира:

"Има компетентни институции, които ще се произнесат и оттам нататък ще си свършат вярно работата".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна