Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

710 лв. минимална заплата в проектобюджет 2022

| обновено на 01.12.21 в 17:55
Валери Белчев
Снимка: БГНЕС

710 лева минималната заплата, 20 на сто по-високи детски добавки, продължаване на подкрепящите мерки заради Covid пандемията с 6 месеца.

Това предлага служебното правителство в проектобюджета си за следващата година.

Предвижда се финансовата рамка да се обсъжда със социалните партньори на 16 декември, а ден по късно да бъде приета от министрите на Стефан Янев.

Служебният финансов министър Валери Белчев представи основни параметри от финансовата рамка, определена от него като "базова".

Белчев подчерта, че в подготвения базов бюджет няма намеса в политики, не се предвиждат структурни промени и реформи, но, противно на обявеното от част от политическите сили, които преговарят за правителство, че внасянето на бюджета трябва да се направи от редовен кабинет, служебният министър каза, че законът трябва да бъде спазен:

„А и най-малкото, да предпазим държавата от някакви рискове. Живот и здраве на 17 декември да внесем вече и формалният документ в МС“.

Министърът заяви, че въпреки забавената към момента бюджетна процедура за догодина, новото НС трябва да я приеме до края на тази и да има нова бюджетна рамка.

„Да направят своите компромиси и да приемат рамката такава, каквато е. Оттам нататък, всички реформи могат да предизвикат актуализация. Тя винаги ще е възможна , но важно е да обезпечим финансовата година, така че много настоявам това нещо да бъде погледнато сериозно и бюджетът да бъде приет още в рамките на годината“.

Служебният финансов министър пресметна, че от ръста на минималната работна заплата на 710 лв. ще се възползват 750 000 работещи, които в момента получават минималното възнаграждение. При заложения ръст на детските добавки за едно дете увеличението е от 40 на 50 лева, а за две - от 90 на 110 лева, като прагът за достъп също се увеличава от досегашните 450 на 510 лева на всеки член от семейството. Втората година на майчинството да е 650 лева, предлага служебното правителство. В разработената рамка е планирано запазване през първите шест месеца на следващата година на всички анти covid мерки, включително и бонуса за пенсиите.

"Твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не намалява. Аз говоря за абсолютна стойност".

Ако сценарият на служебното правителство стане факт, към минималната пенсия, която от 25 декември ще е 370 лева, ще се изплаща бонус от 120, или общо - 490. Средното увеличение от преизчисляването на пенсиите от 25 декември се пресмята на 84 лева, а с бонус от 120 лева отгоре ще се постигнат по-високи нива от настоящите размери на пенсиите.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР