Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаирът на книгата и Международният литературен фестивал са празник за пишещи и четящи от 7 декември

Снимка: Асоциация „Българска книга“

Четиридeсет и осмото издание на най-мащабния книжен форум у нас - Софийският международен панаир на книгата, което през 2020 година бе отменено, заради епидемичната обстановка в страната, тази година ще се състои от 7 до 12 декември в Националния дворец на културата.

По същото време Софийският международен литературен фестивал се завръща онлайн с литературни гласове от Европа. Ще се проведе и четвъртият Литературен фестивал за деца и младежи. Ще бъде връчена и наградата за издателски проект „Златен лъв“.

Издателствата, които ще участват в панаира ще заемат 3 етажа от НДК, съобщи пред Радио София Десислава Алексиева - председател на УС на Асоциация „Българска книга“ (АБК):

„Очакваме много нова и стойностна литература както на фестивалите, така и на щандовете.“

Официалното откриване е във вторник – 7 декември, от 11 часа.

Както и в други панаири през декември, ще има срещи с любими автори, които ще раздават автографи. Културната програма ще стане ясна в началото на следващата седмица.

Алексиева не скри, че пандемията е ударила много лошо и издателския бранш. Ако през 2019 г. средният тираж е бил 800-850 от заглавие, то през 2020-а той е спаднал до 490. Въпреки бързата реакция и дигитализацията, браншът още не може да се възстанови от кризата. Спадането на ДДС ставката на 9% беше животоспасяваща мярка, допълни председателят на АБК. Марката обаче е временна и хората, занимаващи се с издаване, са притеснени какво ще се случи след края на този месец. Сред приоритетите на новото Народно събрание и на бъдещия кабинет трябва да присъства и темата за обогатяване фондовете на библиотеките.

Това, че международният литературен фестивал ще е онлайн, позволи да бъдат привлечени много сериозни имена, изтъкна проф. Амелия Личева, програмен директор на фестивала. Единият фокус е върху писатели, получили наградата за литература на Европейския съюз. Другият е към автори със силен политически и социален ангажимент.

Сред гостите на фестивала са Ана Бландиана, Дубравка Угрешич, Мюриел Барбери, Елвира Семинара, Кони Палмен, както и голямата и популярна у нас поетеса Фиона Сампсън.

Сред българските участници са Георги Господинов, Алек Попов, Захари Карабашлиев, Александър Шурбанов, Рада Александрова, Аксиния Михайлова, Елена Алексиева, Цочо Бояджиев, Илко Димитров.

Ще има и дискусии по темите на деня, които вълнуват хората – за превода в широк смисъл, за онлайн битуването на литературата, доколко (авто)биографичното е важно в съвременното писане, допълни програмният директор на фестивала.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Десислава Алексиева и Амелия Личева.

  • Софийският международен панаир на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.
Десислава Алексиева, Катя Василева и Амелия Личева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна