Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО очаква "до дни" да има повече информация за разпространението на Омикрон

Мария ван Керхове, технически ръководител на СЗО за Covid-19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация очаква "до дни" да има повече информация за възможността на предаване на новия коронавирусен вариант Омикрон, заяви в сряда по време на брифинг техническият ръководител на СЗО за Covid-19 Мария ван Керхове, съобщава Ройтерс.

Това изявление предполага по-бързо събиране на информацията спрямо заявените от СЗО преди дни "седмици", които ще са необходими за оценка на наличните данни за варианта, след като Омикрон беше определен като "вариант, предизвикващ безпокойство", което е най-високата оценка.

Тя също така каза, че един от възможните сценарии е, че новият вариант, който беше съобщен за пръв път в Южна Африка, може да бъде по-заразен от доминиращия Делта вариант. Мария ван Керхове обаче посочи, че все още не е известно дали Омикрон разболява хората повече.

Според нея наличните Covid ваксини все още осигуряват защита срещу тежко заболяване с Covid-19.

На същия брифинг главният учен на СЗО Сумия Сваминатан каза, че агенцията вярва, че съществуващите ваксини срещу Covid-19 ще работят и срещу варианта Омикрон.

Дали вариантът Омикрон е по-предаваем или дали избягва ваксините са някои от основните въпроси, на които все още трябва да се отговори.

Разработчиците на ваксини вече заявиха, че ще отнеме около две седмици, за да преценят дали техните ваксини срещу Covid-19 са ефективни за Омикрон.

Ръководителят на програмата на СЗО за спешни случаи - Майк Райън повтори противопоставянето на СЗО срещу наложените общи забрани за полети до и от Южна Африка, наложени от Великобритания и други страни, заявявайки, че това няма да предотврати разпространението на варианта:

"Идеята, че можете просто да поставите херметичен печат върху някои страни, не е възможна. Не мога да видя логиката от епидемиологична или обществена здравна гледна точка".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна