Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон се застъпи за ядрената енергия

Президентът на Франция Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че ядрената енергия е част от решението за зеления преход, както и за суверенитета на Европа. Държавният глава разговаря с представители на Комитета на регионите месец, преди страната му да поеме ротационното председателство на ЕС.
Като подчерта, че това не е негова позиция, а мнение на експерти, френският държавен глава допълни, че все още енергията от възобновяеми източници не може изцяло да запълни нейното производство от въглища, газ и ядрено гориво:
"Първи приоритет на Европа е да излезе от въглищата. За да го направят и да продължат да поддържат стабилни доставки на електричество за нашите граждани, страните членки ще се обърнат към възобновяемата енергия, но в продължение на няколко десетилетия повече към газа и ядрената енергия. Газът и ядрената енергия не са еквивалентни по отношение на производството на парникови емисии. Газът е изкопаемо гориво, което произвежда много повече такива емисии". 
Макрон предупреди за риска, който крие залагането на газа:
"Ние вече нямаме газ в земята си. Синьото гориво в Нидерландия изчезна, а в Норвегия е силно намаляло. Ако консумираме повече газ, това означава да внасяме от Русия, Турция или друга голяма сила".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!