Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балкан превъзмогна трудния старт и отново надигра Левски

"Левски" - "Балкан"
Снимка: БГНЕС

Отборът на Балкан (Ботевград) записа втората си поредна победа над Левски в Балканската лига. Баскетболистите на Небойша Видич спечелиха дербито със "сините" с крайното 79:65 (11:21, 27:16, 24:13, 17:15) в среща от осмия кръг на регионалната надпревара. Както е известно, ботевградчани триумфираха и в първия сблъсък срещу "сините" в Ботевград в началото на ноември, когато надделяха с 82:71.

По този начин Балкан запазва втората си позиция във временното класиране на група "A", като вече разполага с 2 победи и 1 загуба. Левски се намира на трето място с 2 поражения от първите си 2 срещи, които бяха именно срещу големия им съперник от последните години.

Повторен дебют за Балкан направи новото попълнение на тима ДеВон Уошингтън, който подписа с клуба преди два дни. За Левски в игра не се появиха националите Чавдар Костов и Цветомир Чернокожев.

Левски бе по-активният отбор в първата четвърт и закономерно достигна до двуцифрен аванс още след откриващите 10 минути, възползвайки се от сериозен брой неточности в играта на "зелените". Проблемите на Балкан обаче вече бяха мираж през следващите две части, в които те допуснаха само 29 точки и заиграха на много по-високо темпо, особено в началото на третата четвърт, когато спечелиха и двуцифрения си аванс. В средата на последната част Левски свали изоставането си на шест точки, но баскетболистите на Небойша Видич демонстрираха хладнокръвие и затвориха двубоя в своя полза.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

И двата отбора започнаха мача с дълги нападения и лежерно темпо в първите няколко минути от срещата. Левски първи опита да се измъкне напред в резултата при 5:2, но гардът на Балкан Дерик Маркс изравни за 5:5 с кош и фаул. "Сините" залагаха доста на стрелбата от тройката, като именно по този начин си осигуриха аванс от пет точки - 10:5, при преполовяването на частта. 

От другата страна ботевградчани пропуснаха първите си три стрелби от далечно разстояние, но се възползваха от повечето си борби в нападение, за да намалят дефицита си на три точки при 10:7. Честите грешки в играта на Балкан обаче накланяха везните в полза на Левски, като Марио Литъл и Венцислав Петков позволиха на домакините да се изстрелят напред с осем точки при 15:7 чрез хубави стрелби. Постепенно отборът на Левски започваше да използва все по-успешно ръстовото си предимство, като на два пъти Ивица Радич успя да отбележи и да запази аванса на домакините - 19:11.

Грешките в нападение пък бяха най-големият проблем за баскетболистите на Небойша Видич, които допуснаха четвъртата си неточност в офанзивен план, която пък бе наказана след кош на Венци Петков за 21:11. Разочароващите изяви на "зелените" продължаваха да се трупат една след друга, като първата четвърт приключи при двуцифрен аванс в полза на Левски - 21:11.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Балкан показа израстване в откриващите минути от втората четвърт, в които дойде ред на Левски да допусне няколко груби грешки в нападение. Това позволи на "зелените" да стартират частта със серия от шест поредни точки, чрез която намалиха разликата до четири при 21:17. Баскетболистите на Константин Папазов реагираха моментално и отвърнаха със серия от 8:2, за да си възстановят двуцифреното предимство при 29:19. 

Ботевградчани отново навлязоха в сериозна дупка от няколко минути без кош, но успяха да намерят целта в две поредни нападения чрез успешни пробиви на Димитър Димитров и Станимир Маринов за 29:23. Плеймейкърът на Балкан продължи силната си игра във втората четвърт и наниза още пет поредни точки на сметката си, за да намали пасива на тима си на само една точка при 29:28. "Сините" също имаха трудни моменти в последните минути от втората четвърт, като след нов кош на Димитров водачеството премина в ръцете на "зелените" при 29:30.

Илайджа Митру-Лонг завърши страхотна индивидуална изява за домакините, но тройка на Дерик Маркс направи резултата 31:33 при 70 секунди до края на втората част. В този момент на паркета се появи новото попълнение на Балкан ДеВон Уошингтън, който прави повторния си дебют с екипа на "зелените". Станимир Маринов пък отново излезе под светлините на прожекторите с нова тройка, а лидерът на Левски Ивица Радич оформи крайното 37:38 за първото полувреме след успешна далечна стрелба.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Ботевградчани поставиха свирепо начало на третата четвърт и чрез серия от 9 поредни точки си извоюваха първия двуцифрен в мача при 37:47. Левски не успя да намери никакъв ритъм в двете фази на играта, допусна няколко грешки в атака и се придвижваше доста бавно по паркета, което позволи на Балкан да запише лесни точки на сметката си чрез бързи атаки. 

Баскетболистите на Небойша Видич продължаваха да играят на свръхвисоко темпо и да надбягват съперниците си, а тройка на Калил Дюкс направи разликата 13 точки при 37:50. Сушата на Левски достигна пет минути без вкаран кош в третата четвърт, а пък Дерик Маркс усложи ситуацията за домакините с нов успешен изстрел отдалеч за 37:53. 

Ивица Радич успя да сложи край на негативното развитие на частта за Левски и да задържи "сините" в мача, но в защита отборът увисваше и допускаше твърде лесни точки в подкошието си - 44:57. Балкан успя да задържи двуцифрената си преднина след края на третата четвърт, която приключи при 50:62 в полза на "зелените" от Ботевград.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Заключителната част започна с добра новина за "сините", които стартираха периода с тройка на Асен Великов, който намали разликата на девет точки при 53:62. Илайджа Митру-Лонг и Венцислав Петков също подпомогнаха усилията на своя капитан и оформиха минисерия от 6:1, чрез която Левски се докопа на само шест точки от Балкан при 57:63. В този момент центърът на гостите Трейвин Тибодо записа изключително важни три точки в актива на гостите, покачвайки аванса им на девет при 57:66 и оставащи около 6 минути до края на мача. 

Последваха няколко грешки в офанзивен план от страна на двата отбора, като деветточковата разлика се запази непроменена на таблото. Капитанът на Балкан Димитър Димитров направи преднината на ботевградчани двуцифрена за пореден път при 57:68 след кош на бърза атака, а пък една атака по-късно Дерик Маркс наниза още един кош, за да направи разликата 11 точки при 58:70. Ситуацията за "сините" стана много сложна след неспорстменско нарушение на Марио Литъл срещу Маркс, като американският гард на Балкан не сбърка от линията и запази 12-точковия аванс на ботевградчани - 60:72 при 2:50 на таблото. 

Нова прибързана стрелба от правещия разочароващ мач Марио Литъл дори не успя да достигне до коша, а от другата страна Димитър Димитров допълнително подсигури победата на Балкан чрез успешна пресечка за 60:74. Литъл се поправи за грешката си с кош и фаул за 63:74, но експертът в стрелбата от далечно разстояние Калил Дюкс нанесе решителния удар в мача, отбелязвайки далечна тройка за 63:77 при оставащи 82 секунди до края на мача.

Дерик Маркс поведе Балкан към победата с 25 точки и 5 асистенции при 10/13 стрелба от игра. Калил Дюкс добави още 11 точки, а с по 10 се разписаха Станимир Маринов, който има и 7 асистенции, и Димитър Димитров.

Марио Литъл завърши с 23 точки и 4 асистенции за Левски. Ивица Радич постави 19 точки и 8 борби срещу името си, а Илайджа Митру-Лонг приключи с 11 точки, 7 борби и 5 откраднати топки.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!