Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания потвърди трети случай на заразен с Омикрон

Омикрон
Снимка: Ройтерс

Регионалното правителство на Балеарските острови потвърди за нов, трети в Испания случай на заразен с варианта Омикрон човек. Той е диагностициран в Лабораторията по микробиология на Университетската болница „Сон Еспасис“ в Палма де Майорка.

Заразената с Covid варианта Омикрон е жена, която се е върнала от Южна Африка. Тя е влязла в страната, след като властите приеха новите ограничителни мерки за идващите от високорискови страни като PCR тестове и задължителна 10-дневна карантина, дори и тестовете да са отрицателни. Заради новия щам Министерството на здравеопазването актуализира Стратегията за ранно откриване, наблюдение и контрол на COVID-19. 

Съгласно нея контактните лица на заразени с Омикрон, задължително подлежат на карантина дори и да са ваксинирани. Под карантина се поставят ваксинирани и контактни лица на заразени с Бета и Гама варианти, както и на такива, за които се подозира, че са се заразили от норки. Новите мерки се приемат на фона на плавно нарастване на броя на инфекциите, които са вече 217 на 100 000 жители. За последното денонощие броят на заболелите е 10 536, а на починалите 28.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!