Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Валери Белчев: Залагаме дефицит от 2,9% от БВП и 4 на сто инфлация в бюджет 2022

Бюджетът тази година може да завърши дори с малък излишък, смята финансовият министър

| обновено на 02.12.21 в 12:49
Министърът на финансите Валери Белчев
Снимка: БГНЕС

В бюджета за догодина ще бъде заложен дефицит от 2,9% от брутния вътрешен продукт, заяви служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито“.

Бюджетът тази година може да завърши с нулево салдо и дори малък излишък, посочи министърът.

По думите му най-вероятно през 2022 година страната ни ще трябва да излезе на външните дългови пазари, за да обслужи вече поети задължения и дефицита. Тази година обаче няма да се наложи теглене на още нов дълг.

До момента тази година страната ни е изтеглила 3,8 милиарда лева при лимит от 4,5 милиарда лв., припомни министър Валери Белчев.

„Тъй като като цяло приходната част върви добре, не планираме до края на годината да правим допълнителни емисии.“

Догодина общият лимит за нов дълг е 12 милиарда лева, но според Белчев няма да се наложи изтегляне на цялата сума. Най-вероятно страната ни ще се върне на външните дългови пазари. През 2022 г. на страната ни предстои плащането на вече поето задължение на над 1 милиард евро:

„В крайна сметка местният пазар е сравнително ограничен. Ние и като държава най-малкото имаме нужда и от диверсификация по линия на дълговете. Така че, да, ако това нещо зависи от мен, със сигурност бих планирал международна емисия“.

Догодина инфлацията ще бъде около 4%, а в последните месеци има засилване заради цените на газа и тока, допълни Белчев.

„Вероятно темпът в рамките на следващите няколко месеца ще бъде овладян, така че не очаквам, аз лично, шокови инфлации в рамките на следващата година.“

Работи се по създаването на клирингова къща, за да се подпомогне бизнесът заради покачването на цените на енергоносителите.

„Отделно разглеждаме потенциални механизми за ограничение на износа. Има възможност при риск от падане на системата да се нотифицира Европейската комисия и да получим това право за период от един до три месеца“, каза Белчев.

Финансовият министър потвърди изнесените още вчера параметри – догодина минималната пенсия да бъде 370 лева, а поне половин година ще има и добавка от 60 лева.

Минималната работна заплата е планирана на 710 лева, а в държавната администрация ще има 5% ръст на възнагражденията.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР