Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи случай на Омикрон в САЩ, Байдън обявява план за борба с Covid-19

Снимка: Ройтерс

В Сан Франциско, щата Калифорния, е регистриран първият случай на варианта Омикрон на Covid-19 в САЩ.

Отделите за обществено здраве в Калифорния и Сан Франциско  констатират, че случаят е причинен от варианта Омикрон, което е потвърдено и от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Според  д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, човекът е пристигнал от Южна Африка на 22 ноември - преди да бъдат въведени ограниченията за пътуване. След тестване  на 29 ноември той е дал положителна проба за Covid-19 .

Преносителят на вируса е бил напълно ваксиниран и засега има само  „леки симптоми, които се подобряват“, казва д-р Фаучи.

Днес се очаква президентът Джо Байдън  да информира нацията за плана си за борба с Covid през зимата. Вероятно той ще включва изискване пътниците, които влизат от други държави, да бъдат тествани в рамките на един ден преди  полета си.

„Всеки, който идва в страната, трябва да премине тест в рамките на 24 часа  преди качването в самолета, за да дойде тук“, каза д-р Фаучи.

Междувременно експертите по обществено здравеопазване продължават да препоръчват за защита от Covid-19: ваксинация и бустер, носене на маски на закрито и физическа  дистанция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна