Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск пристига на визита в Никозия

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Послание към Европа за интеграция на бежанците ще изпрати папа Франциск от Кипър, една от страните на предния фронт на мигрантската криза. Апостолическото посещение на главата на Римокатолическата църква на острова започва днес следобед. Правителството в Никозия оценява визитата като „историческо събитие за Кипър и в международен мащаб”.

Предстоятелят на Ватиканския престол ще бъде посрещнат с официална церемония в Президентския дворец в Никозия, след която ще разговаря с президента на Кипър Никос Анастасиадис.

В петък папа Франциск ще посети главата на Кипърската православна църква архиепископ Хрисостомос II и Светия Синод.

В маронитската и католическата катедрали в Никозия той ще се срещне със свещенослужители и вярващи.

Около 7000 поклонници се очаква да присъстват на Божествената света литургия, която главата на Римокатолическата църква ще отслужи в петък на най-големия стадион в кипърската столица.

По време на срещите папа Франциск и неговите домакини ще обсъдят продължаващите усилия за решаване на Кипърския въпрос, насърчаването на междурелигиозния диалог, регионални проблеми.

Сред ключовите теми, които главата на Ватикана ще засегне в петте си речи по време на посещението, са пандемията, климатичните промени, въпросите за правата на човека с акцент върху проблемите и защитата на бежанците.

Папа Франциск ще има икуменическа молитва с търсещи убежище в Кипър и е уредил преместването на 50 мигранти от острова в Италия. Във видеообръщението си преди визитата той посочи, че Европа не може да пренебрегва Средиземно море, което се е превърнало в „голямо гробище” заради загиналите в него бягащи от войни и бедност.

Това е второ посещение на глава на Римокатолическата църква в Кипър. През юни 2010 г. на острова бе папа Бенедикт XVI.

В събота папа Франциск ще отлети от Кипър за Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна