Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радостина Славкова, Сдружение “За земята“:

Заместването на въглищата с газ значително ще увеличи вредните емисии

Кои са митовете за изкопаемия газ

Снимка: Pixabay

Изкопаемият газ със сигурност не е добро решение и няма място в енергийния преход. Това на практика е замяна на едно изкопаемо гориво с друго – казва в “Нашият ден“ Радостина Славкова, координатор "Енергия и Климат” в екологично сдружение „За Земята”.

"Наричаме природния газ изкопаем точно защото той е изкопаемо гориво, при чието изгаряне се генерират значителни количества парникови газове. По-притеснителното е, че в цялата му производствена верига се отделя мощният парников газ метан, който има много по-затоплящо действие за климата в краткосрочен план спрямо въглеродния диоскид.

Масово газът се представя като добра алтернатива на въглищата, но едно заместване на въглищата с газ значително ще увеличи емисиите на парникови газове, не бива да забравяме и социалните аспекти.

В една газова централа има значително по-малки работни места спрямо въглищните. Тук отново имаме здравни рискове за местните общности от изтичането на метан в цялата производствена верига.

Друг популярен мит е, че газът е преходно гориво. Тази мантра е изключително силно повтаряна от газовата индустрия. Може би наистина газът имаше такава преходна роля преди десетина години, но не и към настоящия момент.

Затова сме много против да се изграждат нови големи газови инфраструктурни обекти, особено с обществени средства, тъй като животът на такива инсталации е около 40-60 години, а икономическата логика е, че ще ги затворим след 10-15 г. Това ще бъде едно заключване на публични средства.

Трети мит е, че газът е евтин и достъпен като гориво. Още миналата година Международната енергийна агенция обяви слънчевата енергия за най-евтината за производство на електричество в световен мащаб.

От началото на 2020 г. насам ВЕИ не само запазиха цените си ниски, но и се наблюдаваше постоянно спадане на цените и на слънчевата, и на вятърната енергия.

Важно е да се отбележи, че при повече възобновяема енергия в енергийната система, ще се усеща по-леко покачване на цената на газа, каквото наблюдаваме в последните месеци."

Чуйте Радостина Славкова в звуковия файл.

Снимка: www.zazemiata.org, Pixabay
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.