Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученик е с изгаряния от неизгасена жар в Перущица

Снимка: родителите, Фейсбук

Петокласник от ОУ „Петър Бонев“ в Перущица е с изгаряния по краката след игра в двора на училището. Инцидентът е станал в сряда сутринта, в необезопасена зона, на която се изхвърля ежедневно жар от котела в сградата.

„Вчера от училището се обаждат на съпруга ми, че синът ни Александър си е изгорил двата крака, в зоната, където се изхвърля жарта. Той, незнаейки за нея, пада и се запалват обувките и чорапите на детето. Има изгаряне 2-3 степен по краката и дясната ръка“, съобщи за Радио Пловдив майка му Пепи Тотова – Коловска.

Детето е откарано в Клиниката по изгаряния на УМБАЛ „Св. Георги“. Александър е опериран преди обяд, но предстоят още операции, уточни тя.

Майката е категорична, че това е недопустимо да се случва в двора на училището, където децата играят, и добавя, че това е втори инцидент в рамките на една учебна година. 

Директорът на училището Бойко Иванов обясни, че параджията е изсипал горещата жар на определеното за целта място, без да я обезопаси. "Той е постъпил безотговорно, но е добър работник. Още вчера заяви, че ще напусне. Тече вътрешна проверка в училището, а след нея всички, които имат отношение - от учители, през служители до директора ще понесем отговорността", заяви директорът. 

Мястото, където се изсипва жарта от котела на пелети, вече е оградено и обезопасено, допълни той. 

Районна прокуратура-Пловдив се самосезира по темата и образува досъдебно производство за инцидента. 

Досъдебното производство се води по чл. 134 ал. 1 от Наказателния кодекс – за причиняване на телесна повреда от немарливо изпълнение на правно -регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Наказанието, предвидено от закона за това деяние, е до 2 години лишаване от свобода или пробация. 

Срокът за приключване на разследването е двумесечен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени