Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северното Черноморие се нуждае от ударни инвестиции в брегоукрепване

Оскъдните брегоукрепителни съоръжения са в компрометирано състояние

Снимка: БГНЕС

29 брегоукрепителни съоръжения по Северното Черноморие са в опасно от експлоатационна гледна точка състояние. Това бе установено след обстойна проверка на Дирекция „Морска администрация“ – Варна по-рано тази година.

Заради установените технически проблеми бе издадена и заповед да се преустанови швартоването на плавателни съдове, както и качването и слизането на хора на и от тях.

Няколко месеца по-късно забранителният режим за част от съоръженията е отменен, без да става ясно дали са предприети действия по отстраняване на проблемите.

От Сдружението с нестопанска цел „За туризма на Калиакра“ от години алармират за буните на залива Болата, който се намира в община Каварна.

Болата попада в територията на резерват „Калиакра“ и по тази причина там са забранени всякакъв тип строителни и рехабилитационни дейности.

Многократно е обръщано внимание за това, че пътят и брегоукрепителните съоръжения би следвало да бъдат извадени от обхвата на резервата, за да могат съответно да бъдат ремонтираниПрез 2020 година са извършени проверки от Държавното дружество „Геозащита“ и Басейнова дирекция –Черноморски район, които потвърждават необходимостта от спешен ремонт на съоръженията.  

Снимка: БГНЕС

Преди около месец от сдружението „За туризма на Калиакра“ са изпратили писма до редица институции, в които акцентират върху спешната нужда от ремонт на буните в залива.

Те са се обърнали към областния управител на Добрич Васил Карапанчев, към кмета на община Каварна Елена Балтаджиева, председателя на Общинския съвет на Каварна – Йордан Стоянов, МОСВ и МРРБ.

Според председателя на сдружението Стелиан Томов от тези институции дали в следващите месеци или години ще станем свидетели на унищожаването на залива. Томов твърди, че според експерти „не би представлявало проблем и както са в резерват да се ремонтират“.

Ако до няколко месеца не се пристъпи към конкретни действия, от сдружението „За туризма на Калиакра“ са категорични, че ще сезират прокуратурата за безстопанственост.

На писмото им от ноември тази година до този момент отговор са получили  единствено от областния управител на Добрич Васил Карапанчев. Той информира, че хидротехническите съоръжения на залива Болата с решение на Министерски съвет от 2013 година са отнети от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Пристанищна инфраструктура“ и са прехвърлени за управление към МОСВ.  

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева заяви пред БНР, че ремонтните дейности са от изключително значение и те трябва да бъдат извършени, но за целта трябва на законодателно ниво да бъдат разрешени дейности по ремонт и реконструкция на съществуващите брегоукрепителни съоръжения и пътя, който води до залива. 

Снимка: БГНЕС

Оказва се, че Областната администрация в Добрич е извършила проверка единствено има ли или не обозначителни табели, които забраняват швартоването на плавателни съдове, както и качването и слизането на и от тях на хора на буните в залива Болата, както и на тези край Бялата лагуна, община Балчик.

Става ясно още, че „Морска администрация“ - Варна е уведомила чрез протоколи ресорните министерства за състоянието на хидротехническите съоръжения.

В проверката, извършена от Дирекция „Морска администрация-Варна“ прави впечатление липсата на обекти в община Шабла, която в същото време разполага с най-много плажна територия.

Причината за това е, че там изобщо няма брегоукрепителни съоръжения, въпреки огромната нужда от тях.

Ремонтът на естакадата край Шабла започна преди седем години и все още не е завършен, въпреки че дейностите трябваше да приключат в рамките на две години.

Снимка: БГНЕС

В така красивото и диво Северно Черноморие оскъдните брегоукрепителни съоръжения са в изключително компрометирано състояние и не отговарят на изискванията.

Районът спешно се нуждае от ударни инвестиции в пристанищна инфраструктура и брегоукрепване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени