Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите за жени в науката - самочувствие и смелост да продължиш напред

Снимка: Pixabay

Тази година в конкурса „За жените в науката“ са били подадени общо 42 кандидатури, от които са излъчени финалните три, поясни пред БНР физикът проф. Николай Витанов, заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на журито по програмата. Журито се състои от шестима експерти в различни области.

Конкурсът е за млади жени учени - до 35 години.

Традиционно всяка година най-много кандидатури идват от сферите на биологията и медицината, уточни проф. Витанов:

Жените учени там са постигнали сравнителен паритет, поне в България, а мисля и в световен мащаб спрямо мъжете, докато в други области – физика, химия, математика, информатика мъжете все още доминират.“

„Стипендията беше хубаво признание, че работата ми е смислена“, разказа д-р Мария Джумалиева-Стоева, стипендиант за 2019 г., която работи в областта на математиката и информатиката. Тя изтъкна, че науката е неособено благодарна и често плодовете на дългогодишен труд остават непознати за широката аудитория.

Такива награди дават самочувствие, смелост, че има защо да се работи напред и да вършиш това, което искаш“, изтъкна д-р Стоева.

„Не мога да се оплача в кариерата си, че някой ме е спирал, заради това, че съм жена. Не съм била свидетел на това мъже да ме възпрепятстват“, сподели д-р Ахинора Балтакова, стипендиант по програмата за 2016 г., специалист по климатичните промени и преподавател в Геолого-географския факултет на СУ.

Това неравенство се забелязваше в предишното поколение, преди мен. Тогава в нашия факултет преимущество имаха мъжете, жените вършеха по-лабораторната работа, бяха чертожнички – всички тези съпътстващи науката неща, които реално правеха науката, но в заглавията на статиите и като авторство на първо място бяха мъжете“, коментира тя. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени