Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и САЩ готови за диалог по кризата с Украйна

| обновено на 02.12.21 в 17:37
Антъни Блинкън и Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И Русия и Съединените щати обявиха готовност за диалог по кризата с Украйна. Първите дипломати на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън разговаряха в кулоарите на срещата на министрите на външните работи на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

Русия е готова за диалог със Съединените щати по кризата в Украйна. Много е важно двете страни да не забравят колко са важни позициите им за световната стабилност и сигурност, включително в Евро-атлантическия регион. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в началото на преговорите в Стокхолм.

"Заинтересовани сме от обединяване на усилията за разрешаване на украинската криза. Нашите американски колеги неведнъж са казвали, че искат да помогнат, без да разрушават нормандския формат, като възстановят отделен канал за диалог, който съществуваше при предишната администрация". 

Лавров обаче се оплака от приближаването на инфраструктурата на НАТО до границите на Русия.

"В Румъния и Полша има противоракетни системи, които могат да се използват и за удари, а скоро на европейска територия може да се появят американски ракети със среден обсег. Кошмарният сценарий на военната конфротация се завръща."

каза още руският първи дипломат.

От своя страна американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Русия да смекчи тона и действията си спрямо Украйна и да използва дипломация.

"За тангото за нужни двама. Ако руските ни приятели са готови да приложат на практика ангажиментите си по Минското споразумение, нашите украински приятели също, то ние напълно ще ги подкрепим и това е най-добрият начин да избегнем възраждане на кризата в Украйна." 

Москва обаче е заплашена от сериозни последствия, ако продължи конфронтацията с Киев, подчерта също Блинкън и добави, че ако се налага Съединените щати ще подкрепят Киев заедно със съюзниците си от НАТО.

Форумът се провежда на фона на напрежението между Запада и Русия около разполагането на руски войски по границите на Украйна, както и на мигрантската криза с Беларус.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!