Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод Никулден:

Изложба "От Свети Никола до дядо Коледа" гостува в Ченгене скеле

Пътуващата експозиция е на РИМ - Бургас

| обновено на 04.12.21 в 11:15

Изложба "От Свети Никола до дядо Коледа" представя Бургаският музей в културно - туристическия комплекс „Ченгене скеле“. Тя ще гостува там от днес до 6 декември / включително/  и е  част от празничната програма по повод  Никулден.  

Експозицията от информационни табла на музея представя легенди и предания за Свети Никола, възприемането му като патрон на морския град и празничната обредност на Никулден, разказа уредникът в етнографската експозиция Росица Топалова:

„Изложбата разказва много подробно и последователно за Св. Никола, който е най – благородният и най – щедрият между светците и вероятно по тази причина се свързва и с Дядо Коледа.  Представени са и рибарските традиции и обреди, припомнят се празнични народни песни и рецепти за традиционни гозби и как точно традицията е формирала днешната празнична обредност в Бургас.“

Информационните табла в изложбата са допълнени от автентичен инвентар - мрежи, винтери, харпуни, гагани и мн. др. рибарски пособия, както и игра-пъзел за най-малките. Експозицията „От свети Никола до дядо Коледа“ е представена в една от къщичките на туристическия комплекс „Ченгене скеле“ и може да бъде разгледана през уикенда и на Никулден от 10 до 18 часа.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени