Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България иска ядрената енергия и газът да са сред екологично устойчивите икономически дейности на ЕС

Снимка: БГНЕС

Заместник-постоянният представител на България в ЕС Иванка Ташева призова ядрената енергия и газа да бъдат включени в екологично устойчивите икономически дейности на ЕС. Обратното, според нея, би довело до нарушаване на принципа за технологична неутралност. Тя каза това по време на Съвет "Транспорт, телекомуникации и енергетика" в Брюксел.

"Ако искаме да успокоим цените на енергията в дългосрочен план, трябва да сме по-независими. Това може да стане, ако инвестираме повече във възобновяема и нисковъглеродна енергия като ядрената", каза от своя страна министърът на инфраструктурата на Словения Йерней Въртовец.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симпсън подчерта, че според представения днес предварителен доклад на агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия в ЕС, увеличаването на цените на газа не е засегнало еднакво всички страни-членки:

„Тези, които имат по-малко газ в техния енергиен микс и където интерконекторите са по-добри, се оказа, че имат енергийни пазари, които са далеч по-устойчиви на повишаването на цените“. 

В доклада се казва още, че ЕС трябва да увеличи броя на хранилищата за гориво и на интерконекторите. Еврокомисар Симпсън допълни, че цените на синьото гориво остават доста по-високи от обичайните, въпреки че са спаднали в сравнение с октомври. Тя предупреди, че тази ситуация ще се задържи до пролетта.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР