Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск: Европа се нуждае от помирение и единство

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският континент се нуждае от помирение и единство, за да продължи напред, защото стените на страха и националистическите интереси никога няма да бъдат решение на проблемите”. Това призова папа Франциск тази вечер от кипърската столица Никозия.

Папа Франциск стъпи днес на кипърска земя за първото си апостолическо посещение. Той бе посрещнат с почести на държавен глава на официална церемония в Президентския дворец.

Със силни послания за единство, подкрепа, мир и състрадание премина първият ден от визитата на главата на Римокатолическата църква. Те бяха отправени по доминиращите теми в първите му изявления - мигрантската криза в Европа, развиваща се и до бреговете на Кипър, трафика на хора, пандемията, Кипърския въпрос.

Предстоятелят на Ватиканския престол призова Кипър да намери начин за решаване на мигрантската криза чрез конструктивен и позитивен диалог. 

„Моля се за тези хора, които трябваше да напуснат домовете си, и се моля за всички на острова да им подадат ръка за помощ”, каза той.

Кипърският президент Никос Анастасиадис увери, че правителството отдава най-голямо значение на защитата на човешките права на мигрантите, но в момента островът страда от натиска на неконтролирана миграционна вълна. Той благодари на папа Франциск за неговия жест за прехвърляне на 50 мигранти от Кипър в Италия, който изпраща послание за равно споделяне на тежестта в рамките на ЕС.

Главата на Ватикана заяви, че отправя молитви за мира на целия остров и за излекуване на „ужасните разкъсвания” и конфликти на разделения Кипър.

От своя страна президентът поиска подкрепата на Светия престол и личната силна намеса на Негово Светейшество за решаването на Кипърския въпрос.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени