Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест заради лошия път от Генерал Тошево до ГКПП „Кардам“

| обновено на 03.12.21 в 12:32
Снимка: Мая Щърбанова

Седем километра път, свързващ Генерал Тошево с ГКПП „Кардам“, за пореден път изкара местните хора на протест. Отсечката трябваше да бъде завършена до края на месец октомври, но крайният срок е удължен до май 2022 година.

Десетки жители на граничното село Кардам изказаха недоволството си и притеснението си по отношение на състоянието на натоварения републикански път, като блокираха за кратко преминаването на автомобили.

Отсечката от второкласния път 2-29, свързваща общинския център Генерал Тошево с ГКПП „Кардам“, е изключително натоварена, като на денонощие оттам преминават около 8000 превозни средства, от които 1000 тежкотоварни.

В началото на зимата пътят след фрезоването и премахването на мантинелите е много опасен, категорични са местните жители.

„Всички лавират, за да избегнат дупките, което е предпоставка за пътно-транспортни произшествия.“

„Защо е необходимо да има някакви жертви и тогава да се съсредоточи вниманието и тогава да се започнат да се правят ремонти на пътищата.“

„Вече една година ни лъжат, че този път ще подлежи на ремонт.“

От 165 км републиканска пътна мрежа в община Генерал Тошево, през последните шест години ремонтирани са едва 13, посочи кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.

По думите му на кмета на Кардам държавата напълно е забравила за този район на България.  Според него му през зимата този път ще бъде още по-опасен:

„Нито маркировка, нито мантинели по естакадата над жп линията. Идва зима, ще падне сняг, някой ще се хвърли оттам.“

Жителите на Кардам село протестираха заради окаяното състояние на пътя от общинския център до граничния пункт с Румъния през лятото. 

На следващия ден техниката на Областното пътно управление беше строена на пътя, с уверенията, че отсечката ще бъде изцяло ремонтирана до края на месец октомври. Но по-късно срокът бе удължен до май 2022 г.

Снимка: Мая Щърбанова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!