Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Света литургия и молитва с бежанци и мигранти на папа Франциск в Кипър

| обновено на 03.12.21 в 12:02
Папа Франциск отслужи литургия пред 10 000 поклонници на стадион в Никозия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Света литургия и молитва с бежанци и мигранти са знаковите събития в днешния втори ден от визитата на папа Франциск в Кипър. 

За помирение между Католическата и Православната църква говори папа Франциск по време на срещата си с архиепископа на Кипър Хрисостомос Втори и Светия синод  днес.

Предстоятелят на Ватиканския престол напомни, че двете църкви имат общ апостолски произход и един единствен път ги свързва, този на Евангелието. 

Папа Франциск призова двете църкви да премахнат натрупаните през вековете враждебност и предразсъдъци и да не се поддават на разговори за „непримирими различия”. Той посочи, че те могат да си сътрудничат в дела на милосърдие, образование и насърчаване на човешкото достойнство.

Главата на Ватикана благодари на Кипърската православна църква за нейното участие в Международната смесена комисия за богословски диалог между Католическата църква и Православната църква.

Пред близо 10 000 поклонници папа Франциск отслужи Божествена света литургия. В словото си той призова християните да бъдат единни, да се изправят заедно пред проблемите, като една общност.

По време на литургията пред стадиона, където тя се проведе, група граждани протестираха срещу посещението на „папата-еретик” в Кипър, заявявайки, че то популяризира „световните разрушителни планове на антихриста”.

Полицията арестува 43-годишен чужденец, който се е опитал да влезе на стадиона с нож.

Следобед предстои в католическата катедрала папа Франциск да ръководи икуменическа молитва с бежанци и мигранти, която има символно значение на фона на нарастващото политическо и социално напрежение в страната заради големия поток търсещи убежище.

По-рано, на официалната церемония по посрещането му в президентския дворец, той каза, че европейският континент се нуждае от помирение и единство, за да продължи напред. Стените на страха и националистическите интереси никога няма да бъдат решение на проблемите, добави папа Франциск. 

Главата на Ватикана призова жителите на острова да приветстват „нови братя и сестри, пристигащи от други брегове на света“.

По негова инициатива 50 мигранти от Кипър ще заминат за Италия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени