Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Валери Велев: Не може да се говори за огнище на менингит в градината в “Павлово“

Детска градина №37 "Вълшебство"
Снимка: БГНЕС

Не можем да говорим за огнище на менингит. Това, което се е случило в тази детска градина е, че едно от децата се е разболяло от едно наистина тежко заболяване, което се нарича свръх остър менингококов сепсис“ – каза в “Нашият ден“ инфекционистът доц. д-р Валери Велев.

"Бактерията, наречена мемингокок, се е размножила много бързо в неговото кръвообращение, отделила е токсини, това е едно почти неспасяемо състояние.

Останалите деца, при които е открит този менингокок в гърления секрет, е нормално да бъдат носители на бактерията, защото нейното носителство е изключително често при здрави индивиди, особено деца, малко по-рядко при възрастни. В студените месеци на годината около 40% от децата в Европа носят този менингокок в гърлото си, без да имат никакво заболяване през студените месеци.

Ако сега направим подобно изследване в която и да е детска градина в страната, ще получим приблизително някакви такива данни. Около 40% от децата ще имат менингокок в гърлото си, но това не означава нищо драматично.

В такава ситуация родителите трябва да знаят, че нищо страшно не се случва. Практически тук нямаме едно силно заразно заболяване."

Профилактика

"Хубаво е, когато се случи нещо такова, да се направи профилактика на контактните. Обикновено за такива приемаме тези, които са от същата група. Но не бива да се разпростираме много далеч, не бива да правим така, че цяла София да трябва да приема антибиотичен курс, за да направи профилактика.

Не бива да смятаме, че имаме огнище на някакво тежко опасно заболяване. Това е един единичен случай, който най-вероятно няма да се повтори тази зима. Такъв свръхостър менингококов сепсис се случва един път на 5-6 години в България. Никога нямаме ситуация, в която едно дете да заболее от това изключително тежко състояние и контактно на него дете също да се разболее."

Време за реакция

"Детето трябва да попадне в специализирано лечебно заведение, обикновено в интензивни отделения и шокови зали се лекуват тези състояния."

Хигиената

"Това е патоген, който няма общо с хигиената на ръцете."

Чуйте доц. д-р Валери Велев в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени