Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Атанасова: Мнозинството в НС няма да е плод на силна обществена енергия, а на компромиси

Десислава Атанасова
Снимка: Ани Петрова

"След като два последователни парламента се провалиха и този провал беше наказан от българските избиратели с рекордно ниска избирателна активност, затова настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждане на скандали", каза при тържественото откриване на 47-ото Народно събрание Десислава Атанасова, съпредседател на ГЕРБ/СДС.

"Още от сега е ясно, че каквото и да е мнозинството в 47-ото Народно събрание, то няма да е плод на силна обществена енергия, а ще е бъде резултат от компромиси.

Конфигурацията в настоящия парламент е много повече плод на необходимост, отколкото на позитивен избор на гражданите", заяви Атанасова.

Тя допълни, че не е ясно колко от гражданите са били лишени от глас заради машинното гласуване и ресурсите от страна на служебното правителство:

"Затова всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува определени правила на останалите, ще се разбие в действителността", посочи още Десислава Атанасова.

Атанасова заяви, че парламентарната група на ГЕРБ/СДС напълно осъзнава необходимостта от създаването на редовно правителство и структуриране на работещ парламент като първа крачка към излизане от политическата криза.

"Затова още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на парламентарната група на ГЕРБ/СДС.

Ние ще бъдем опозиция на очертаващото се ляво/либерално мнозинство. Но не приемаме тази си роля като нагнетяващи напрежение, а сме готови да подкрепим всяко разумно предложение по най-важните теми на страната ни и което отстоява българския национален интерес", заяви още от трибуната на парламента Атанасова. 

Тя се обърна към членовете и симпатизантите на ГЕРБ с благодарност, защото на този ден е била създадена партията.

"Няма да ви предадем въпреки всичко! ", каза Атанасова.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени