Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Втори том на „Теория на литературата. Новият век“

Екипът от авторитетни имена – Евгения Панчева, Амелия Личева и Миряна Янакиева – са създали продължение в духа на първия си том „От Платон до постмодернизма“ (2005). Във встъпителните си думи те го наричат „своеобразен учебник“ по теория на литературата. Защо своеобразен? Защото в него се очертават посоките, в които литературознанието се развива в края на 20 и началото на 21 век, без да се разглеждат подробно. 

Днес литературната теория, а и литературата, разбира се, си взаимодействат в голяма степен с науката и поставят за осмисляне нови теми, свързани с бъдещето. 

„Вярваме, пишат авторките, че литературознанието не по-малко от медицината, икономиката или политиката има какво да каже за бъдещия човек, за опазването на природата, за пребиваването ни в едно общество, в което социалните медии все повече променят правилата.“ 

Освен учебник, който задава посоките, но не ги изчерпва, „Теория на литературата. Новият век“ би могъл да бъде интересно четиво за всеки изкушен читател.

Чуйте Надежда Московска.

Снимка – изд. Колибри
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"