Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Угур Шахин от BioNTech: Мисля, че ще ни трябва адаптирана ваксина срещу Covid-19 заради Омикрон

Снимка: архив

Германската биотехнологична компания BioNTech би трябвало да може да адаптира своята коронавирусна ваксина относително бързо в отговор на варианта Омикрон, посочи нейният главен изпълнителен директор Угур Шахин, добавяйки, че въпреки мутациите, ваксините трябва да продължат да защитават хората срещу прекарване на тежко заболяване.

BioNTech и Pfizer Inc заедно създадоха една от първите ваксини срещу Covid-19, като над 2 милиарда дози вече бяха приложени на хората по целия свят.

Има обаче опасения, че ваксините могат да не работят толкова добре срещу варианта Омикрон, който се появи миналия месец.

"Този ​​вариант може да е в състояние да зарази ваксинирани хора. Очакваме обаче, че заразените хора, които са били ваксинирани, все още могат да бъдат защитени срещу тежко заболяване“, заяви Шахин в интервю по време на конференцията в петък Reuters Next.

Главният изпълнителен директор на BioNTech, чиято работа до появата на коронавируса Covid-19 през 2020 г. беше фокусирана върху рака, каза още, че новият вариант се е появил по-рано, отколкото е очаквал.

"Този ​​силно мутантен коронавирус дойде по-рано, отколкото очаквах. Очаквах го някъде следващата година, но той вече е при нас".

Угур Шахин каза също така, че мутациите във вируса означават, че е по-вероятно ежегодните ваксинации да се превърнат в норма, какъвто е случаят с ваксините за сезонния грип, и че ще е необходима нова ваксина срещу Covid-19, въпреки че все още не е ясно кога.

"Вярвам по принцип в определен момент от време, че ще се нуждаем от нова ваксина срещу този нов вариант. Въпросът е колко спешно такава ваксина трябва да бъде налична“, каза Шахин.

Остават много остава неизвестни относно варианта Омикрон, който беше открит за пръв път в Южна Африка миналия месец и вече беше засечен в поне още две дузини държави, при това точно когато части от Европа започнаха да се борят с новата вълна инфекции от варианта Делта.

"Очакваме, че този вариант може да е в състояние да зарази ваксинираните хора и този вариант най-вероятно ще може да зарази хора с висока експозиция. Това е едно от нещата, които сега стават все по-ясни. Не е ясно обаче дали този вариант може да доведе до по-тежко заболяване", каза Шахин.

Запитан колко заразен може да бъде вариантът Омикрон, Озлем Туречи, главен медицински директор на BioNTech и съосновател на компанията, отговори:

"Това е нещо, което трябва да научим с течение на времето и има предвид с течение на времето в ежедневен, седмичен хоризонт, като експертите следят това отблизо".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна