Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Детска учителка стана и директор на общинския приют за животни в Благоевград

Снимка: Радио Благоевград

Два месеца след реалния старт на програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета в Благоевград местната власт и неправителствените организации се скараха, а сдруженията напуснаха последното заседание на създадения Обществен съвет. Какво се случва в областния център, където по площадите има колкото хора, толкова и безпризорни животни? И как една работеща детска учителка стана директор на общинския приют? 

Първите конкретни стъпки в реализацията на общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни бяха да се извърши едно прецизно преброяване на уличните кучета и регистрация на всички домашните любимци. След което със съдействието на швейцарска фондация започна кастрацията на безстопанствените четириноги.

Формалният повод за стопирането на нормалната комуникация между местната власт и обществено ангажираните хора се оказа несъгласието на неправителствените организации с новите назначения в общинския приют, който до скоро се управляваше от частна фирма. Сега Община Благоевград пое този ангажимент и създаде общинско предприятие „Приют за безстопанствени животни“.

За месец се смениха трима управители, а най-новият се оказа действаща детска учителка от Кочериново. На пресконференция Владислава Асенова се опита да внесе успокоение в общественото пространство, като заяви, че едната работа не пречи на другите ѝ ангажименти. Тя заяви, че има опит в управлението на кучешки приюти, но не отговори директно на въпроса защо договорите ѝ в Перник и Дупница са били прекратени.

Преструктурирането на новото общинско предприятие „Приют за безстопанствени животни“ не са изпълнени важни неща, заявиха от Агенцията по безопасност на храните в Благоевград, които са извършили няколко проверки на място. Липса на специализиран автомобил за кучетата, които се улавят в града и се транспортират за обезпаразитяване и кастрация в приюта и необучен персонал, са част от забележките на контролната институция, която е имала основание да затвори обекта, но с оглед на сериозността на проблема с уличните кучета не го е направила, а е издала предписания със срокове.

Към момента двете неправителствени организации „Надежда за четириногите“ и „Спасителен център за пострадали кучета“ са заявили, че няма да участват в Обществения съвет към кмета и няма да говорят пред медиите. Предстои да вземат решение как да продължат дейността си. 

На пресконференция пък кметът Илко Стоянов намекна, че грижата към животните е била и с комерсиална цел, но не даде конкретика.

Той не отрече, че има напрежение и неодобрение към провежданата политика, но това били единични случаи, зад които стоят конкретни интереси.

От Обществения съвет се отказа и Емилия Канайкова, един от най- грижещите се за безпризорните и болни животни човек. Тя заяви, че не иска да бъде част от конфликта, тъй като и от двете страни прозират амбициите за усвояване на средства, а не за кауза.

Репортаж на Кети Тренчева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"