Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Орлин Спасов: Самото ДПС вече се превърна в медия на Пеевски

Снимка: фондация "Медийна демокрация"

Какво се промени във връзката медии – власт след протестите през 2020 година и какво още констатираха от фондация "Медийна демокрация" в своето проучване "Медиите и политиката след протестите през 2020 г.", коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ доц. Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация" и преподавател във ФЖМК.

След протестите през 2020 година политическите пластове се разместиха, но за нас беше важно да разберем дали и как са се разместили медийните пластове, и дали зависимостите от натиск и контрол над медиите, които наблюдавахме доскоро, са останали. Знаем, че не само доскоро управляващата партия имаше контрол над медиите, въпреки че нейното влияние беше най-силно. Нашият извод след проучването е, че се намираме в преходен период и че на терена на медиите няма такава категоричност на промяната, каквато наблюдаваме в политиката. Все още някои медии не са осъзнали, че настъпва краят на този модел, който е свързан със злополучната класация на България – 112-о място по свобода на словото на Репортери без граници.“

Делян Пеевски и неговите медии

Той наистина продаде неговите медии, но въпреки това ние виждаме тази редакционна политика, която неговите медии имаха и преди да ги продаде – много силна подкрепа за ГЕРБ и ДПС, тази линия продължава много силно и сега. Има я дори и в медии, които не били негови, дори и в телевизиите с национално покритие, а дори и в БНТ – небалансирано подкрепяне на ГЕРБ. Неслучайно Репортери без граници обърнаха специално внимание на обществената телевизия за начина, по който отразява ГЕРБ. Важен маркер е, че много важни участници в медийния живот на България, като генералният директор на Националната телевизия и председателят на СЕМ, се противопоставиха на класацията на Репортери без граници, заедно с политици от ГЕРБ и ДПС. Това за мен показва, че има известно вкореняване на досегашните медийни практики и промяната ще бъде доста трудна. Още по-важно е, че ДПС самото се превърна в медия на Пеевски, защото виждаме тяхното говорене анти „Магнитски“, анти „Пандора пейпърс“, анти „Икономедия“ – все неща, които по-рано се случваха в медиите на г-н Пеевски, а сега се говорят от официалните представители на ДПС и ГЕРБ. И ако преди имаше войни между две медийни групи, то сега партии воюват срещу медии – това е тревожно.“

Защо „Продължаваме промяната“ спечелиха изборите, въпреки големите медии, защо някои медии се отказват от политическа реклама, колко силно е влиянието на социалните мрежи и защо гражданите предпочитат да платят за нерегулирано съдържание в „You Tube“, отколкото на традиционните медии. 

Чуйте в разговора с доц. Орлин Спасов в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР