Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна строителството на първия от двата нови патрулни кораба на ВМС

Започва строителството на първия от двата нови модулни патрулни кораби за Военноморските сили на територията на завода край Варна. Днес символично бе дадено началото от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и Светлин Стоянов-директор на МТГ "Делфин".  Акцентът на церемонията беше стартирането на системата за плазмено рязане на стоманата. Адмирал Емил Ефтимов каза, че моментът е исторически за ВМС и армията.

По думите му това е не само началото на технологичен процес, но и старт на необратим процес на модернизация на ВМС на армията. По договор първият кораб трябва да бъде спуснат на вода до края на 2025 г. Адмиралът посочи, че задачата е пуснатият скъпоструващ ресурс на държавата да бъде превърнат в отбранителен потенциал. По тази причина е поставена задача пред командира на ВМС да започне формиране на екипажите, те да участват в процеса на строителство на плавателния съд, за да може той да бъде усвоен и със спускането на вода в кратки срокове да бъдат добити първоначални бойни оперативни способности.

Той още каза, че следващото плащане за строителството на кораба е през януари 2022 г. и засега всичко е осигурено. 


Контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че това е щастлив ден за ВМС  и че и в момента българските военни кораби изпълняват задачите си, но модернизацията е наложителна.  Това, което досега беше само план, вече се реализира на практика. През 2025-а година ще приемем първия кораб в строя на ВМС. Много работа имаме дотогава - преди всичко подготовка на екипажите и тяхното обучени, посочи началникът на ВМС.

 Адмирал Емил Ефтимов посочи, че бюджетът за отбрана през следващата година вероятно ще бъде 1,75 процента от БВП. Стана ясно, че продължават преговорите за закупуване на подводници втора ръка за ВМС на преференциална цена и те вървят успешно.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна