Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри изплащането на 10 млрд. евро на Испания от Плана за възстановяване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия одобри искането на Испания да получи 10 милиарда евро от Плана за възстановяване, след като установи, че от февруари миналата година досега е изпълнила 52 от целите, заложени в него. Според председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен "Испания ще бъде първата страна от ЕС, която ще получи плащане".

Сега държавите членки разполагат с четири седмици, за да одобрят предварителната оценка на Комисията, след което Испания ще може да получи парите, които ще бъдат добавени към аванса от 9 милиарда евро, преведени през август. Цялата сума, която правителството на Педро Санчес се надява да получи през следващите години, е близо 81,607 млрд.; 69,500 млрд. от тях ще са под формата на директна помощ.

"Страхотна новина!", каза Санчес и уточни, че сред изпълнените цели са Законът за изменението на климата и енергийния преход, реформата на системата за минимални доходи на живот, новият Закон за намаляване на временната заетост в публичния сектор, както и стратегията за изграждане на 5G мрежа. "В тези несигурни времена изпращаме сигнал за доверие в изпълнението на амбициозния план на Испания за постигане на по-силен, по-приобщаващ и устойчив растеж", каза еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Останалата част от плащанията от ЕС ще се извършват два пъти годишно, след като Испания докаже, че е изпълнила целите, договорени с Брюксел, сред които - и трудовата реформа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна