Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия на финал за Купа "Дейвис”

Никола Мектич и Мате Павич (вдясно) надделяха срещу Новак Джокович и Филип Краинович на двойки между отборите на Хърватия и Сърбия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Хърватия се класира за финала на Купа “Дейвис”, след като надви с 2:1 победи състава на Сърбия. Решаващ за крайния успех на хърватите се оказа мачът на двойки, в който Никола Мектич и Мате Павич надделяха срещу Новак Джокович и Филип Краинович.

 
В двубоите на сингъл изненадата Борна Гойо победи Душан Лайович с 4:6, 6:3, 6:2. Гойо, който е номер 279 в световната ранглиста, записа втори успех срещу съперник от топ 50. Той не се огъна след загуберния първи сет и направи впечатляващ обрат, с който хърватите поведоха.

 
Във втория мач водачът в ранглистата на АТР Джокович имаше проблеми с Марин Чилич само в първия сет. Сърбинът спаси 6 точки за пробив, за да затвори частта с 6:4. Вторият сет премина изцяло под диктовката на Джокович, който даде само два гейма на съперника си. По този начин Ноле записа 19-а поредна победа на сингъл в Купа “Дейвис”.

 
Двубоят на двойки започна с поделено надмощие, въпреки че Мектич и Павич пропиляха 4 брейкпойнта във втория гейм. До 6:5 в полза на хърватите нямаше нито един пробив. Тогава Джокович и Краинович поведоха с 30:0, но допуснаха обрат и загубиха сета.

 
Това се оказа ключово за изхода на целия двубой. Във втория сет сръбската двойка успя да спечели само един гейм, а Джокович се ядоса и ритна сака си.

 
След успеха на Мектич и Павич със 7:5, 6:1 Хърватия се класира за финала, където ще чака победителя от сблъсъка между Русия и Германия.

 
Балканското дерби в Мадрид беше изгледано и от звездата на местния футболен гранд Реал Лука Модрич.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени