Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се много резервации в седмицата преди Коледа заради неяснотите около ограничителните мерки

Туроператори отчитат засилен интерес към чартърни програми за празниците

Цените на туристическите пакети не са се променили много от нивата преди Covid кризата, но предстои поскъпване

Дубай е сред най-търсените дестинации тази година за коледните и новогодишните празници
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Засилен интерес към чартърните програми за Коледа и Нова година отчитат туроператори. Записванията за празниците са започнали още през октомври, а тенденцията да се резервира в последния момент е отчетлива заради чувствителността на туристите към ограничителните мерки.

Записванията за коледните и новогодишните празници са най-силни за чартърните програми за Дубай, Египет и Турция. Голям е интересът и към Малдивите. Предлага се пътуване и до Рованиеми - Финландия, градът на дядо Коледа. По традиция има голям интерес към близките дестинации.

„Турция, Гърция, Сърбия, Албания също. Има и търсене към европейски дестинации като Париж, Рим, Виена, Барселона, Прага. Това, което миналата година се наблюдаваше, беше изключително висок интерес към разни далечни дестинации като Малдиви, Занзибар, която беше почти изцяло нова дестинация за българските туристи, Доминикана и т.н. Тази година определено не е такова търсенето, каквото беше предишната година“, посочи пред БНР Димитър Балтов, управител на една от големите фирми за изходящ туризъм.

Балтов очаква да има резервации буквално и в седмицата преди Коледа, заради неяснотите сега, например около новия вариант на коронавируса Омикрон. Хората изчакват да видят ще има ли ограничения в избраната от тях дестинация.

„Сега нито се знае ще има ли по-сериозни мерки, по-сериозни ограничения за пътуването“.

Според Павлина Илиева от Обединение „Бъдеще за туризма“ се търсят пакети предимно за чартърните дестинации.

„Защото това е възможността, която се предлага в момента. Европа е с много строги рестрикции, 14 държави са ни поставили сериозни рестрикции.“

Интересът е както за почивки в чужбина, така и за обиколни турове. Димитър Балтов обаче уточнява, че в момента са по-трудни за изпълнение екскурзиите, които включват културен туризъм в няколко държави, заради различните ограничителни мерки в тях.

Записванията са повече на фона на миналата година, която беше практически нулева“, отчита Балтов.

„Нашите обеми за празниците, зимните, като цяло, са нещо от порядъка на 20% от това, което е било през 2019 г. Туроператорите в момента не работят за печалби, а по-скоро да запазят позициите си на пазара“, коментира той пред БНР.

Димитър Балтов отбелязва, че всички цени растат, а цените на туристическите пакети не са се променили съществено от нивата преди Covid кризата, но от следващата година се очаква поскъпване.

Изискването за отрицателен PCR тест за влизане в България от страни в „червената зона“ за неваксинираните туристи се отразява негативно на записванията, а туроператорските фирми се притесняват от отмяна на резервации.

Павлина Илиева и Димитър Балтов подчертават:

„Хората започнаха да се обаждат, да се притесняват как точно ще се случи. Фирмите ще осигурят ли възможност за PCR-и. Естествено, че да, въпреки всичко, това внесе смут“.

„За много дестинации PCR тестовете са по-скъпи. Освен това, това е една допълнителна организация, като трябва да бъде осъществена там на място, особено когато става въпрос за такива заповеди, които стават от днес за утре и хората са вече на място“.

От туристическия бизнес настояват за предвидимост и „да престанат да се издават заповеди в петък в 8 часа вечерта, никой да не знае какво прави“.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна