Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Ямбол продължава облагородяването на ръкава на река Тунджа

Подготовката за облагородяване и почистване на небетонираното корито на река Тунджа от моста на „Трите вятъра“ към жк „Златен рог“.
Снимка: Община Ямбол

И през следващата година ще продължи облагородяването на ръкава на река Тунджа, който преминава през няколко ямболски квартала. Идеята е сухото корито на реката да се превърне в линеен парк. 

Близо 4 км от помощното корито на река Тунджа бяха почистени от битови и растителни отпадъци в началото на годината. През пролетта около 2 км бяха затревени и поддържани през летните месеци.

Сега идеята на общинското ръководство е още по-амбициозна, подчерта кметът Валентин Ревански.

"Нашето желание е да изградим централизирана поливна система, която ще бъде с дължина на тръбопровода около 2500 метра, която ще обхваща цялата дължина на трасето, която искаме да облагородим."

Поливната система ще се захранвана с вода от бетоновото корито на реката, а крайната цел е

"Точно това корито на реката да бъде превърнато в един линеен парк и по европейските програми, които ще кандидатстваме, ще бъде един от проектите, които ще заложим."

Помощното корито на реката се използва при високо ниво на Тунджа и опасност от наводнения, но през по-голямата част от годината остава сухо

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР