Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат на Бойко Рашков да остане министър на вътрешните работи

| обновено на 04.12.21 в 15:08
Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков ще бъде предложен да запази поста си и в бъдещото редовно правителство. Това потвърди съпредседателят на партия "Продължаваме промяната" Асен Василев. В интервю за "Нова телевизия" той заяви, че структурата на проектокабинета все още бива уточнявана, като е възможно всяка от четирите политически сили да излъчи по един вицепремиер. 

Рашков ще остане на поста си в новото коалиционно правителство, съобщи пред БТВ и номинираният за премиер от ПП Кирил Петков.

„Ние много го харесваме като министър, харесваме неговата работа и се радваме да работим с него занапред", заяви Петков. 

Асен Василев изрази очакване до неделя вечер да бъде готов проектът за коалиционно споразумение, по който преговорите продлжават и днес, и утре: 

„Надяваме се утре да имаме, към края на деня може би, текст, който да може да циркулираме с различните партийни лидери, съответно техните екипи да го погледнат като текст на споразумението, и в понеделник-вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им през съответните партийни органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение“, заяви пред Нова телевизия Асен Василев, който се очаква да бъде министър на финансите.

Като „интензивни“ определи тези преговори кандидатът за премиер Кирил Петков.

Добавка към пенсията след Нова година ще има за възрастните хора, чийто пенсии и след преизчисляването ще останат под 413 лева, колкото е така наречената линия на бедност, обяви още Василев пред "Нова телевизия":

„Може да се очаква, че няма да има пенсионер, който да получи по-малко пари, отколкото получава тази година“.

Според вече одобрената от парламента законодателна промяна, от януари коефициентът за година осигурителен стаж ще бъде увеличен от 1.2 на 1.35 на сто. Това означава, че всички пенсии без минималната и максималната ще бъдат увеличени с между 13 и 20 процента в зависимост от стажа.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!