Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Щайнер-Хемерле: Курц разочарова много хора, свързващи с него бляскаво политическо бъдеще

Трябваше му време, за да разбере, че е в тежест на партията и на правителството

Себастиан Курц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Канцлер в сянка“ - на немски думата е една и стана дума на годината в Австрия. Канцлерът в сянка оправда това описание едва осем седмици - от 11-т октомври до 1-ви декември. В четвъртък Себастиян Курц обяви, че се оттегля от политиката.

„Не съм безгрешен“, призна бившият австрийски канцлер, разследван в мащабна корупционна афера, Няколко часа след него оставка подаде и наследникът му на канцлерския пост Александър Шаленберг. А още по-късно в четвъртък вечерта от политическата сцена завинаги слезе и финансовият министър Гернот Блюмел, разследван в същия корупционен скандал като неговия политически и личен приятел Курц. И двамата обясниха решението си с раждането на децата им. „Разбрах, че в живота има толкова много хубави неща извън политиката“, призна Курц на изненадваща пресконференция във Виена. 

Политологът проф. Катрин Щайнер-Хемерле обаче не е изненадана:

"Очакваше се, че ще се оттегли. Изненадващ беше моментът. Но с всяка изминала седмица ставаше ясно, че Курц няма да остане в политиката".

Т.е. оттеглянето му е окончателно?

"Да, окончателно е. Наистина не виждам как би могъл да се върне в политиката. Курц е изправен пред серия съдебни дела, които ще се проточат с години и докато трае тази съдебна сага, Курц би хвърлял прекалено голяма сянка върху правителството и „Народната партия“.

Защо обаче Себастиян Курц се оттегли сега от политиката, а не още през октомври, когато подаде оставка като канцлер?

"Трябваше му време, за да разбере, че е в тежест на партията и на правителството, и че оставането му в политика би заличило неговото политическо наследство. Но в същото време социологическите анкети показаха промяна в настроенията на австрийците, които вече не искат Курц да се върне в политиката.

Освен това все повече влиятелни функционери в неговата „Народна партия“ публично призоваваха Себастиян Курц да се оттегли. А той успя много добре да избере подходящия момент да обяви решението си, като го представи като дълбоко лично, взето без влияние от други хора".

Вярвате ли, че причините са оттеглянето наистина са само лични? Или специализираната прокуратура е напреднала в разследванията срещу него в корупционния скандал? Напускането на политиката не е своеобразно признаване на вина?

"Курц много умело заобиколи признаването на каквато и да е вина, като каза, че не е светец и че е допускал грешки. Но само толкова. За сметка на това заяви, че решението му идва след раждането на неговия син и заради перспективите, които се отварят пред него през следващата година, без да пояснява, какви са те.

Естествено, че разследващите са по петите му, вероятно имат и нови разкрития, които ние още не знаем. Но за сега е сигурно, че подкрепата за Курц в партията значително е спаднала. Затова се очакваше, че партийният натиск ще расте в посока ново начало с нов лидер. Да не забравяме, че се намираме в пандемия, която изисква стабилно управление. Не може в такъв момент управляващата партия да се занимава със себе си".

Александър Шаленберг

Споменахте спад на доверие - това ли е причината за оставките на двумесечния канцлер Александър Шаленберг и на финансовия министър Гернот Блюмел? И двамата са близки до Себастиян Курц.

"Александър Шаленберг винаги е твърдял, че временно заема мястото на Себастиян Курц, и че няма аспирации към канцлерския пост. След оттеглянето на Курц от лидерския пост в „Народната партия“ и оставката на Шаленберг като канцлер, се връщаме към традицията в Австрия, канцлер да е председателят на първата политическа сила".

Оттеглянето на Гернот Блюмел не само от поста финансов министър, но и от политиката като цяло беше вероятно по-голямата изненада в четвъртък вечерта. Знаем, че той е от най-близките съратници на Курц. Този ход засилва ли предположенията, че разследването на антикорупционната прокуратура е напреднало?

"Вероятно разследването е напреднало. Освен това Гернот Блюмел вече е с повдигнато обвинение за корупция и това също тежи на партията. Логично е, щом „Народната партия“ иска възраждане, да се раздели с предполагаем корумпиран министър".

Защо оттеглянето на Себастиян Курц хвърли Австрия в правителствена криза?

"Не бих нарекла кризата правителствена, защото Конституцията дава широки възможности за смяна на министри и на канцлера, стига президентът да е съгласен. А за сега няма сигнали, че Александър ван дер Белен би спрял персоналните промени.

Кризата е по-скоро в това, че много често започнахме да сменяме канцлера. И най-вече, че доверието в правителството и политиката като цяло главоломно спада. Така или иначе обаче в момента няма друг начин, освен да се върви към реформа на кабинета. Защото наистина никой няма да прояви разбиране, ако насред пандемия и локдаун се насрочат предсрочни избори".

Въпреки това опозицията иска нови избори.

"За да имат смисъл, предсрочните избори трябва да доведат до ново управляващо мнозинство. А такова няма. Настояването за провеждане на избори е обяснимо - всяка опозиция се стреми към властта.

Единствената партия, която в момента би спечелила от кризата на доверие, е крайнодясната „Партия на свободата“, но едва ли някой друг освен нея иска това. В момента крайната десница обединява всички антиваксъри в Австрия и според мен ще е фатално за бъдещето на страната, ако позволим на тази популистка протестна партия да се завърне във властта".

Какво означава серията оставки за управляващата "Народна партия"?

"Себастиян Курц беше голямата надежда на консерваторите. Той успя да си присвои големи правомощия в партията. Той и екипът му концентрираха огромна власт в ръцете си. Точно този екип сега напуска политиката.

„Народната партия“ е партия с дълга история. Там има много политици, които могат да я извадят от кризата. Ако има австрийска партия, която е дълбоко внедрена във всички части и на всички нива в страната, това е „Народната партия“.

Карл Нехамер

Новият австрийски канцлер ще бъде Карл Нехамер, който до сега беше вътрешен министър и също се смята за близък до Себастиян Курц.

"На пръв поглед той е подходящият кандидат. Нехамер има опит в предизборните кампании. А като вътрешен министър има опит в управлението".

Какво да очакваме от Нехамер и кабинета му във външната политика?

"Единственото, което Себастиян Курц промени, е мястото на Австрия в ЕС. От верен партньор на проевропейските сили, Австрия се превърна в по-скоро евроскептик. Дали Австрия ще продължи интеграцията с „Вишеградската четворка“, или с „пестеливите пет“? Не е ясно. От друга страна в Германия в длъжност встъпва ново правителство, във Франция предстоят президентски избори, т.е. пластовете се разместват. Надявам се, че Австрия ще се върне в групата на проевропейските сили".

Как ще обобщите десетте години на Себастиян Курц в австрийската политика?

"Под чертата политическото наследство на Себастиян Курц е доста бедно. Оказа се, че само добра и добре управлявана комуникация не са достатъчни, за да управляваш цяла държава. Курц със сигурност разочарова много хора, които свързваха с него едно бляскаво политическо бъдеще, защото им обещаваше нов подход в начина на управление. Курц оглави две коалиции, които вдъхваха големи надежди у австрийците, но в крайна сметка останаха разочаровани.

Това не вдъхва смелост за нови експерименти в политиката. Може би в бъдеще ще бъдем малко по-смирени, по-умерени и по-разумни, вместо да залагаме всичко на една карта, както беше с Курц".

Интервюто на Весела Владкова с проф. Катрин Щайнер-Хемерле в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна