Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Пърхаме с мигли и „продължаваме промяната“

Снимка: Личен архив

Ако искаш да постигнеш бърз успех в политиката, най-важното нещо е да плениш въображението на избирателите.  Това става чрез умело пласиране на илюзии, на неща, които никога не могат да станат. Факирите на мигновения политически успех ни обещават „нулева корупция“, „спиране на кражбите“, „назначаването само на почтени хора“. Хубаво ли е всичко това? Ама, разбира се! Прекрасно е направо. Само дето никога не се случва. Защото и вечният живот е нещо чудесно. Обаче не съществува. Дори и в най-добре уредените държави има корупция, кражби и непочтени хора на високи позиции. Така че да обещаващ тоталното им изкореняване е, в най-добрия случай, наивно, а в по-лошия граничи с измамата. При откриването на новия парламент лидерът на най-голямата партия направи точно това. Кирил Петков изсипа поредица от кухи фрази, заля публиката с клиширано антикорупционно говорене. И, широко усмихнат, зачака  одобрението на лековерната аудитория. Което не закъсня. Хората обичат да бъдат лъгани. А когато ги лъжеш с усмивка, ти вярват още повече.

Разбира се, за да имат успех продавачите на илюзии, много важно условие е да изглеждат добре, да имат добър търговски вид. В това отношение „Продължаваме промяната“ са перфектни. Пълно е в тази партия със симпатични, вечно усмихнати младежи, и с девойки, които възторжено пърхат с мигли. Как да не им се довериш! Толкова са мили. Пък и днешното общество, не само българското, а и  световното, отдавна е в плен на преклонението пред младостта, на радостта от всяка ювенилна проява. Перефразирайки големия рекламист Жак Сегела, мога да кажа, че младостта пере най-добре. Младостта продава най-добре. Както автомобили и прахосмукачки, така и политически партии. Тук само ще напомня, че знаменитият Чарлз Понци също е бил млад, когато е създал финансовата пирамида, в която са изгорели спестяванията на безброй лековерни вложители.

Очарованието на ювенилния стартъп, наречен „Продължаваме промяната“, е толкова силно, че много малко хора си задават въпроса, а каква точно политика ще водят тези хора, когато дойдат на власт. Ако се отърсим, поне за момент, от наивния си възторг, ще забележим следното. Биографиите и изказванията на тези толкова симпатични нови политици говорят категорично за едно. Те ще продължат да тикат страната в либералния мейнстрийм, в матрицата на еднопосочния глобализъм, пазарния фундаментализъм и хипертрофирания индивидуализъм.  Докато ви тананикат песничките за „борба с корупцията“, ще засилват колониалната зависимост на България, ще я обвързват все по-силно с безсмислени и направо вредни структури, като еврозоната.

Бъдещото правителство, в което основна роля ще играе „Продължаваме промяната“, ще има ясно изразен десен и либерален характер.  Като прибавим към този бизнес проект и участието в кабинета на другата хиперлиберална формация ДБ, можем отсега да кажем, че политиката ще бъде насочена основно към облагодетелстването на „честните предприемачи“, а за останалите – каквото остане. Тоест нищо. Или почти нищо. Единственото, което би могло да коригира този дяснолиберален характер на новата власт, е участието в нея на БСП. Само че за целта социалистите наистина трябва да отстояват леви идеи, а не да се държат като новопокръстени либерали, както се държаха по времето на Тройната коалиция, когато въведоха плоския данък. Дано не се стигне до варианта, в който БСП се превръща в едно ляво смокиново листо, което прикрива десни срамотии на четворната коалиция.

Скандалът, който избухна тези дни около Държавната консолидационна компания, е много добър пример за това как ще действат новите управляващи. Няма да се различават особено от предходниците си. Докато ви говори за „нулева корупция“, новата власт ще замени любимците на предишните управляващи със свои фаворити. И всичко това ще си извършва под благосклонния поглед на нашите евроатлантически партньори. Защото за нашите приятели от чужбина няма никакво значение има ли в България корупция, или - не. За тях е важно дали управляващите тук, които и да са те, ги слушат или не. Чуждестранните ни наставници обичаха ГЕРБ и Бойко Борисов по същия начин, по който сега се радват на „Продължаваме промяната“ и на Кирил Петков. Това, че господин Петков наруши Конституцията и подписа документ с невярно съдържание - няма абсолютно никакво значение. Докато се съобразява с указанията, идващи отвън, ще бъде обичан и подкрепян.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!