Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манипулират ни с твърдението, че всички бежанци искат да дойдат във Великобритания

Бриджит Чапман: Мигрантите идват на Острова, за да работят, а ние имаме нужда от тях

Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша, 22 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След Брекзит Обединеното кралство се превърна в „трета страна“ за ЕС, а това включва и третирането на бежанците. Великобритания не е длъжна да се съобразява с Дъблинското споразумение, според което мигрантите подават молба за убежище в първата страна от ЕС, която достигнат. И затова Лондон си позволи да поиска от граничните си патрули в Ламанша да връщат мигрантите, които се опитват да достигнат британския бряг от Франция.

Смъртта на 27 мигранти при опит да прекосят Ламанша с малка лодка взриви отдавна тлеещото пост-Брекзит напрежение между Великобритания и Франция. Дипломатическите отношения се изостриха до краен предел, когато британският премиер Борис Джонсън публикува в Туитър свое писмо до френския президент Еманюел Макрон с предложения за решаване на кризата, като например Франция да приема обратно мигранти. Очаквано, това разгневи французите, защото някак не е редно в публичното пространство да се размахват теми, свързани с националната сигурност, като съвместни патрули, договорки за дипломатически канали и други подробности с голяма доза секретност.

Извън недипломатичната постъпка на Джонсън да публикува поверителна кореспонденция в социалните мрежи, Франция окачестви предложенията в писмото на британския премиер като „самодоволни и лицемерни“. А министърът на вътрешните работи Прити Пател, която първоначално трябваше да участва в спешна европейска среща в Кале по въпросите на миграцията, изведнъж се оказа, че вече не е сред поканените от френските домакини.

В четвъртък последва официалното отхвърляне на британското предложение за съвместни патрули по плажовете около Кале. Френският премиер Жан Кастекс обясни, че наличието на британски полицаи или войници на френска територия е заплаха за националната сигурност. По-рано пък френският вътрешен министър Жералд Дарманен каза, че вместо да обвинява Франция Великобритания е по-добре да помисли за промени в имиграционната си система и пазара на труда.

Къде са корените на разразилата се мигрантска криза през Ламанша? Това коментира пред БНР Бриджит Чапман от правозащитната организация Kent Refugee Action Network.

Защо Великобритания е толкова привлекателна за мигрантите?

"Това наистина е много интересен въпрос. Факт е обаче, че всъщност много малко хора искат да дойдат тук. Мнозина в Обединеното кралство смятат, че ние сме най-привлекателната държава в света и всеки иска да дойде тук. Много хора обаче остават в първата сигурна държава, до която стигнат. В Ливан, Турция или Уганда има много повече бежанци, отколкото в която и да е европейска държава. Много малко от всички тези хора продължават към Европа, а предпочитаната дестинация е Германия. В сравнение с Великобритания там се приемат десет пъти повече молби за убежище, а във Франция - три или дори четири пъти повече.

В действителност, наистина твърде малко хора искат да дойдат на Острова. Бройка, с която британското правителство би трябвало да може се справи, но то определя ситуацията като кризисна и настоява, че напливът е твърде голям. Криза наистина има, тя е с малките лодки насред най-натовареното в света водно трасе. Но това не криза за Великобритания. Мисля, че ние наистина трябва да разберем, че ни манипулират с твърдението, че всички бежанци по света искат да дойдат тук. Това далеч не е така".

Някои експерти казват, че нерегулираният пазар на труда във Великобритания е причината страната да е привлекателна за мигрантите.

"Да, чух за това. Това твърдение идва най-вече от страна на френското правителство, но мисля че го чух дори и от български министър. Не мисля обаче, че това е вярно и ще ви кажа защо. Повечето от хората в малките лодки, и то според данни на Хоум офис, са с готови молби за убежище. Те не идват просто, защото искат да работят. Мигрантите идват, защото насилствено са били принудени да напуснат домовете си, заради преследвания и насилие. Те имат изрядни документи за убежище.

Те не идват за да живеят без документи. Мигрантите не идват тук, за да работят на „черния пазар“. От друга страна, Великобритания се нуждае от работна ръка. Недостигът е породен от Брекзит. В този смисъл наистина не мога да разбера защо хората са толкова против идването на мигранти. Тези хора идват на Острова, за да работят, а ние имаме нужда от тях".

Къде са всъщност корените на проблема с мигрантската криза, защото има споразумения между двете страни на Ламанша, като споразумението от Туке, например, за което бе направен опит да бъде интегрирано в сделката за Брекзит, но изглежда, че никой не спазва тези договорености?

"Така е, докато Обединеното кралство беше част от ЕС имаше споразумение за връщане на хора към различни страни от блока, но след Брекзит то вече не действа. И вместо Великобритания да си върне контрола по границите си, както твърди правителството, че възнамерява да стори, всъщност ние загубехме контрола.

Франция не е длъжна и няма право да държи хората на нейна територия, ако те не искат да останат там и се стремят към убежище в Обединеното кралство. Според международното право тези хора са напълно в правото си да кандидатстват за убежище в страна по техен избор. Така че да се каже, че това е нечия друга отговорност е просто глупаво. Това е бягство от нашата отговорност към хората, търсещи убежище".

Какво е най-добре да се направи за решаване на кризата, за прекратяване на смъртните случаи, защото политиката си е политика, но в крайна сметка точно мигрантите са потърпевшите?

Така е, разбира се. Мисля, че има два реални начина в зависимост от това дали търсим дългосрочни или краткосрочни решения. В дългосрочен план трябва да правим всичко, което можем, за да гарантираме, че хората, които искат да останат у нас могат да го направят. Наскоро Великобритания съкрати бюджета си за международна помощ. Това трябва да се преразгледа и британската помощ да се насочи така, че мигрантите да могат да остават близо до страната, в която са пристигнали най-напред.

Трябва да се обърне внимание на легалните начини за имиграция във Великобритания. Правителството много говори за това, че хората, пристигащи с малки лодки през Ламанша, пререждат други хора на опашката. Това просто не е вярно, няма опашка, съответно няма и пререждане. Няма начин да се кандидатства за убежище извън Обединеното кралство. Затова смятам, че трябва да въведем виза за кандидатстващите за убежище.

Всъщност, подобен механизъм до голяма степен вече съществува. Имам предвид хуманитарните визи. По време на последните Олимпийски игри лекоатлетка, избягала от Беларус, получи виза за да може да пътува безпроблемно до Полша. Така че този механизъм съществува. Ако предложим на хората хуманитарни визи, което означава, че могат да влизат в Обединеното кралство редовно и законно с ферибот например, много бързо ще убием бизнеса на трафикантите на хора, защото никой няма да рискува животозастрашаващото прекосяване на Ламанша с надуваема лодка, ако има по-добра и по-сигурна опция.

В дългосрочен план трябва да се стремим да помагаме на хората, ако те искат да останат близо до страната, откъдето идват. Но в краткосрочен план трябва да предлагаме сигурни и законни пътища за миграция. И накрая, трябва да погледнем правителствените програми за приемане на бежанци. Сирийската сега е затворена, а афганистанската, за която правителството ни проглуши ушите, дори не е започнала".

Споменахте вече трафик на хора, което изглежда наистина е голям проблем, но той не може да бъде решен, ако няма сътрудничество между ЕС и най-вече Франция и Великобритания.

"Мисля, че трябва ясно да разграничаваме между трафик на хора, които се докарват в страната за трудова експлоатация, проституция и други подобни неща, и трафик на бежанци, или каналджии. Във Великобритания има и от двата вида трафик. Но ние говорим за пристигащите с лодки през Ламанша. Тези хора просто търсят убежище. Но иначе сте напълно прав - проблемите с трафика на хора, какъвто и да е той, могат да бъдат решени единството с международно сътрудничество.

В момента в британското правителството има министри, които се държат като деца. Пишат писма, които знаят, че ще разпалят напрежението с Франция и дори ги публикуват в Туитър. Французите се подразниха, за което не мога да ги виня и отношенията ни станаха много трудни. Мисля, че дойде момент, в който всеки трябва да си поеме дълбоко дъх и да започне да се държи като голям човек. Стига вече детинщини".

Парламентарната комисия по човешките права призова министъра на вътрешните работи Прити Пател да се откаже от политиката на връщане на лодките с мигранти през Ламанша, не само защото това е много опасно, но и защото е назаконно, когато става дума за човешките права. Какъв е вашия коментар?

"Когато видях предложението на вътрешния министър, граничната охрана да връща лодките обратно към Франция, бях шокирана. Да не говорим, че според морското право ако има плавателен съд в беда, трябва да му се помогне. Няма алтернатива.

Така че всяко предположение, че малки лодки в средата на Ламанша могат да бъдат отблъсквани по безопасен начин е абсурдно. Мисля, че това няма да се случи. Това е опасна политика и Прити Пател стои начело на определена част от британското общество, което е напълно против имиграцията, а тя им позволява да мислят, че подобни мерки са възможни. Мисля, че тези хора ще се почувстват предадени, когато рано или късно разберат, че са лъгани".

Интервюто на Веселин Паунов с Бриджит Чапман в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна