Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнодесни лидери обсъждат във Варшава бъдещето на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на няколко крайнодесни популистки партии се събраха във Варшава, за да се опитат да променят Европейския съюз, когото обвиняват в подкопаване суверенитета на страните-членки.

Символичен домакин е лидерът на управляващата полска националистическа партия Ярослав Качински, а целта на срещата е създаването на нов националистически алианс, който да се превърне във втората по големина група в Европейския парламент.

"Искаме да променим политиката на Брюксел. От месеци работим за създаването на силно партийно семейство и се надяваме да изпълним тази цел", заяви унгарският премиер Виктор Орбан преди началото на разговорите.

Неговата партия Фидеш напусна Европейската народна партия през март и сега си търси нов дом.

Лидерката на френските крайно-десни Марин льо Пен окачестви срещата като важна стъпка, но очаква до обявяването на нова група да се стигне в идните месеци.

Отчетено беше отсъствието на Матео Сарвини от италианската "Ла Лига", който излезе с изявление, че сега не е точният момент за образуването на нова формация.

Срещата се провежда в момент на сериозно обтегнати отношения между ЕС и Полша и Унгария, след като Брюксел спря помощта си за двете страни с мотива, че не спазват демократичните стандарти.

Няколко десетки активисти се събраха пред сградата, където разговарят крайно-десните лидери и скандираха "Не на фашизма", а полски медии коментират, че събитието е основно с рекламна цел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени