Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи одобриха коалиционното споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С 99% „за“ германските социалдемократи одобриха коалиционното споразумение между Германската социал-демократическа партия, либералната Свободно-демократическа партия и Зелената партия. В сряда е насрочен и изборът за нов канцлер. Това ще е Олаф Шолц.

Гласуването се проведе онлайн заради пандемичната обстановка. Само седем души гласуваха "против", а трима се въздържаха. Преди гласуването кандидатът за канцлер Олаф Шолц представи споразумението.

"Имаме исторически шанс да се заемем с това животът в Германия да се подобрява, при това в момент, в който би било престъпно да не правим нищо", каза бъдещият канцлер.

Коалиционното споразумение предвижда големи промени в климатичната политика, както и в индустрията. Също така минималната надница ще се вдигне от 10 на 12 евро. 

Предвиден е и строеж на 400 000 нови жилища в следващия мандат.

Утре за коалиционното споразумение ще гласуват либералите, а в момента тече допитване и сред "зелените". Резултатите от тези обсъждания ще са ясни в понеделник. 

Във вторник се очаква официално подписване на споразумението, а в сряда е предвиден изборът за нов канцлер, като кандидатът за поста е социалдемократът Олаф Шолц.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна