Созопол стана домакин на първи по рода си празник на осолената риба. Стотици граждани и гости на града опитаха от различните специалитети, приготвени от професионалисти и аматьори.
Паламуд, чернокоп, скумрия и още много най-различни видове и рецепти демонстрираха местни жители, като Евтим Стоянов – любител-творец:
“Започваме с моряшка наздравичка – чируз от зарган и мускатова ракия. Продължаваме с кацнало пъдпъдъче в шабленски пипер, снесло яйчице, от което се излюпило черноморско хамсийче с хайвер“, представи произведението си той.
Конкурсът имаше и международно участие - нидерландецът Боб Амстердам от Черноморец:
„Малко паламуд с каперси и праз“, каза Амстердам и поясни, че най-обича подобни мезета с домашна ракия.
Журито, с председател проф. Христо Пимпирев, оцени първо предложението на Димитър Хрусов:
„Скумрия – веяна. 4 дни в 2 саламури. Извейва се едно денонощие – и във фризера, за бърза консумация. Със всичко върви. Аз само с ракия я консумирам“, представи Хрусов.
Празникът беше организиран от Ротари клуб и Община Созопол, а за доброто настроение на хората се погрижиха водещите на предаването „И рибар съм, и ловец съм“ по програма Христо Ботев Росен Мирчев и Асен Масларски
Очаквайте подробности!