Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на осолената риба събра стотици в Созопол (галерия)

| обновено на 05.12.21 в 14:20

Созопол стана домакин на първи по рода си празник на осолената риба. Стотици граждани и гости на града опитаха от различните специалитети, приготвени от професионалисти и аматьори.

Паламуд, чернокоп, скумрия и още много най-различни видове и рецепти демонстрираха местни жители, като Евтим Стоянов – любител-творец:

“Започваме с моряшка наздравичка – чируз от зарган и мускатова ракия. Продължаваме с кацнало пъдпъдъче в шабленски пипер, снесло яйчице, от което се излюпило черноморско хамсийче с хайвер“, представи произведението си той.

Конкурсът имаше и международно участие - нидерландецът Боб Амстердам от Черноморец:

„Малко паламуд с каперси и праз“, каза Амстердам и поясни, че най-обича подобни мезета с домашна ракия.

Журито, с председател проф. Христо Пимпирев, оцени първо предложението на Димитър Хрусов:

„Скумрия – веяна. 4 дни в 2 саламури. Извейва се едно денонощие – и във фризера, за бърза консумация. Със всичко върви. Аз само с ракия я консумирам“, представи Хрусов.

Празникът беше организиран от Ротари клуб и Община Созопол, а за доброто настроение на хората се погрижиха водещите на предаването „И рибар съм, и ловец съм“ по програма Христо Ботев Росен Мирчев и Асен Масларски

Очаквайте подробности!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия