Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как децата се връщат в училище

Тестове има само за тази седмица, уточняват директори

| обновено на 06.12.21 в 17:56
Снимка: Радио ВИДИН

Близо 56 000 ученици от 5 до 12 клас се върнаха в класните стаи, след като за тях бяха осигурени щадящи тестове за коронавирус. Тестването, както и при децата от началния етап, се проведе в началото на първия учебен час, а в него се включиха учители, непедагогически персонал, родители доброволци. От своя страна здравният министър Стойчо Кацаров посочи, че има осигурени тестове за учениците до средата на януари. 

В София от днес присъствено учат 70 на сто от учениците. Заради липса на съгласие за тестване на поне 50% от учениците, 12 училища в столицата не успяха да възстановят присъствения учебен процес в 5, 6, 7 и 12 клас, а други 18 учебни заведения - в 8, 9, 10 и 11 клас.

Присъствено учат паралелките, в които има поне 50 на сто съгласие за тестване на учениците - от тяхна страна или от страна на техните родители. 

„От пети до седми клас днес се върнаха почти всички ученици. По един-двама от клас, може би около 15-20 деца от целия прогимназиален етап днес не се върнаха в училище.“ Това каза пред БНР директорът на 107 ОУ „Хан Крум“ в София Данко Калапиш.

„За днес имаме тестове. Имаме и малък резерв, ако решат да се върнат през седмицата други деца. Към момента за следващата седмица нямаме тестове, ще очакваме доставка“, допълни училищният директор в предаването „Преди всички“.

Около 10% са децата, чиито родители не желаят те изобщо да бъдат тествани.

За първи път от началото на кампанията днес има 1 позитивен тест, уточни Калапиш.

Данко Калапиш

Никъде не е имало затруднение и забавяне на процеса на тестване, създадена е организация, увери още Данко Калапиш.

Над 60 на сто са ваксинираните учители, поясни той.

Има много колеги с антитела и със зелен сертификат за антитела. Към момента тестваме около 10 педагози общо от 62-ма.“

„В рамките на 15-20 минути приключихме с тестването на нашите ученици. Нямаме ученици, които са позитивни“, разказа Даниела Павлова, директор на СУ „Пейо Яворов“ в Сливен.

Относно предвидимостта на ситуацията за следващата седмица Павлова посочи:

„Ако няма тестове, ще чакаме указанията на МОН и РУ. Със сигурност ще имаме указания. Предполагам, че ще има осигурени тестове. В най-лошия случай ще преминем към ротационен принцип.“

„Имаме много малко ученици в начален етап, които се обучават в електронна среда. Те вече преодоляха притесненията си от тестването“, уточни още училищният директор. 

В прогимназиалния и гимназиялния етап има две паралелки, които не са се върнали в класните стаи, но там по думите на Даниела Павлова нещата са на ръба и е необходим малък брой декларации, за да се премине към присъствено обучение. 

„Това е първата стъпка към връщането на училище. За съжаление не можем все още да се успокоим. Наистина е необходим поне средносрочен план за осигуряване на присъствена среда“, коментира майката на десетокласник Мануела Манолова. Преди дни тя написа Отворено писмо до президента, омбудсмана, МОН и МЗ, което спечели голяма популярност в социалните мрежи.

Не можем да бъдем сигурни за остатъка от тази учебна година и трябва да останем с повишено внимание“, посочи Манолова. По думите ѝ стои въпросът и за всички онези деца в паралелки, в които няма 50% желание за тестване, тъй като те все още са извън училище. Родителят даде пример с област Монтана, където повече от половината деца остават у дома заради тази част от заповедта на министъра на образованието.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР