Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Атанас Атанасов: Александровска болница възстановява нормалния си ритъм на работа

В преобразувани за лечение на Covid структури ще се възстанови обичайната дейност

Д-р Атанас Атанасов
Снимка: Александровска болница

"Още от днес започваме процедури по възстановяване на нормалния ритъм на работа. Най-напред в Отделението по кардиология, постепенно и в другите структури, които бяха преобразувани за лечение на Covid болни, ще бъде възстановена дейността. Ще бъде облекчен режимът на работа на командированите от други структури в Covid отделенията, тяхната работа ще бъде облекчена". 

Това обясни пред БНР д-р Атанас Атанасов, изпълнителен директор на Александровска болница.

От днес се разрешават плановият прием и операции в болниците. Според здравното министерство това е възможно след регистрирани спад  в заболеваемостта от Covid-19, с което се намалява и натискът върху здравната система.

"Към момента вече имаме 30 свободни от 153 Covid легла и 4 свободни от 23 интензивни легла", посочи директорът на Александровска болница.

Той уточни, че плановата дейност в болницата е била изцяло прекратена и това е довело до намаляване на общите приходи от основна дейност на лечебното заведение. 

Всички, които са се обърнали към приемните кабинети за планов прием, са били вписани в листа на чакащите и сега предстои да бъдат приети постепенно с възстановяване на дейността на болницата:

"Постъпващите пациенти ще бъдат тествани за Covid-19. За хоспитализираните по клинични пътеки тестовете се заплащат и осигуряват от болницата", подчерта д-р Атанасов.


Интервюто на Таня Милушева с д-р Атанас Атанасов в предаването "Хоризонт до обед" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР